În starea de alertă, este nevoie de o și mai mare responsabilitate

19 mai 2020 20:081 comment

 

S-a încheiat starea de urgență impusă de pandemia de SAR-COV 2. România a câștigat, practic, prima bătălie din războiul cu acest virus extrem de contagios. Nu a existat nici o secție de terapie intensivă care să nu facă față bolnavilor grav afectați de coronavirus, precum în Italia sau Spania, deși acest pericol a fost real. Avem mult mai puțini români decedați sau infectați decât arătau previziunile și scenariile inițiale. Suntem una dintre țările europene cu cel mai mic număr de decese la un milion de locuitori.

Guvernul a achiziționat rapid echipamentele de protecție, iar măsurile stricte impuse din timp și-au dovedit eficacitatea. Limitările și restricțiile au fost greu de suportat, într-adevăr, dar au fost impuse spre binele nostru. Guvernul PNL a făcut față acestor provocări, în condițiile în care nici un alt executiv, din ultimii 30 de ani, nu a avut de gestionat o criză sanitară comparabilă.

Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu exista colaborarea cetățenilor, care au dat dovadă de responsabilitate, spirit civic și dorința de a se proteja pe ei și pe ceilalți.

Am toată aprecierea pentru modul în care poporul român a reacționat la o situație excepțională și a înțeles că restricțiile impuse în starea de urgență au avut ca unic scop limitarea efectelor pandemiei.

Însă, amenințarea pentru sănătatea noastră nu a trecut. Virusul nu se supune legilor. Trebuie să fim în continuare responsabili și să ne protejăm cu și mai multă atenție decât în perioada în care am stat în casă. Cei mai mulți dintre noi se reîntorc în comunitate. Dacă nu vom respecta măsurile de protecție, tot efortul din ultimele două luni va fi fost în zadar.

Mai mult, guvernul a decis prelungirea unor măsuri din perioada stării de urgență, dar a aprobat și o serie de noi măsuri care să vină în sprijinul angajaților, antreprenorilor, companiilor, părinților și elevilor, astfel încât efectele acestei crize să fie contracarate cât mai mult.

Împreună putem depăși această perioadă, inclusiv dificultățile economice și sociale create de pandemie.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL de Iași

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com