Incendiul de pădure de la Piatra Cetii este ţinut sub control

6 septembrie 2012 19:000 comments

Prefectul Dan Coriolan Simedru, col. Dorel Sofica – şeful ISU Alba şi Tudor Păstrav, viceprimarul din Galda de Jos, au inspectat joi, 6 septembrie, zona de incendiu de la Piatra Cetii.
Mai multe focare de incendiu erau situate pe ambele părţi ale Vârfului Piatra Cetii (1.233 m altitudine), spre Răicani (comuna Galda de Jos) şi spre Tecşeşti (comuna Întregalde). Incendiile au afectat circa 10 hectare de pădure şi păşune.
Localnicii de la Tecşeşti au observat focul în noaptea de marţi spre miercuri, iar miercuri, la primele ore, reprezentanţii Primăriei Galda de Jos şi lucrătorii silvici au intervenit la incendiul de la Piatra Cetii care s-a apropiat la câteva sute de metri de anumite locuinţe izolate.
„E greu de stabilit cauza incendiului, mai trebuie făcute investigaţii. Incendiul a scăzut în intensitate, sunt sigur care va mai dura cel puţin ziua de azi, poate şi în zilele următoare, în funcţie şi de condiţiile de mediu, dacă se intensifică vântul, dacă o să avem iar temperaturi ridicate vor crea probleme în plus. Terenul este foarte accidentat, sunt kilometri întregi de parcurs până la focarele izolate care mai sunt, dar cu efectivele pe care le mai avem în teren, circa 30 de pompieri (n.a. – din Alba Iulia şi Aiud, pompieri conduşi de Mircea Dan, şeful detaşamentului ISU), încă 10 localnici şi personal silvic, va fi ţinut sub control”, a declarat Dorel Sofica, inspectorul şef al ISU Alba.
Datorită terenului accidentat, apa nu poate fi dusă, iar pompierii acţionează cu sape, lopeţi, izolând focarele.
În 2012, ISU Alba a avut mai multe situaţii de incendiu similare: la Tărtărău, Simida Mică, ambele la coada lacului Oaşa, la Poşaga-Belioara (unde incendiul a durat două săptămâni până a fost stins).

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com