Încep lucrările de reabilitare şi modernizare a Colegiului Naţional ”Bethlen Gabor” din Aiud

20 iunie 2012 16:431 comment

Moment mult aşteptat în municipiul Aiud. Miercuri, la sediul Primăriei municipiului Aiud a fost semnat contractul de execuţie privind reabilitarea şi modernizarea Colegiului Naţional „Betlehen Gabor”, unul dintre cele mai reprezentative grupuri şcolare din Transilvania. Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită bunei colaborări dintre Primăria municipiului Aiud, Episcopia Reformată din Transilvania precum şi a unităţii şcolare. Execuţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare a CN Bethlen Gabor va fi făcută de firma Newamport, care a câştigat licitaţia electronică, venind cu cea mai bună ofertă. Costurile totale ale lucrărilor vor fi de 16.368.000 (TVA inclus), acestea urmând a fi realizate în 27 de luni.
Depus în 2009 la sediul ADR Centru, proiectul urmăreşte îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie şi asigurarea unui proces educaţional la standarde europene prin modernizarea Colegiului Naţional „Bethlen Gabor” din Aiud, unitate de învăţământ cu predare în limba maghiară. Colegiul Naţional Bethlen Gabor, unul dintre cele mai reprezentative grupuri şcolare din Transilvania, având o vechime de 390 de ani, este alcătuit dintr-un ansamblu de 8 clădiri iar în acest moment învaţă la această unitate de învăţământ 700 de copii.
Trei dintre cele 8 cladiri ale colegiului, aflate într-o stare avansată de degradare, reprezintă obiectul de reabilitare al proiectului, respectiv clădirea principală, şcoala primară şi internatul de băieţi.
Igrasia, infiltraţiile, tencuiala deteriorată, lumina redusă, grupurile sanitare insuficiente şi necorespunzătoare, instalaţia termică degradată din 1979 au justificat depunerea acestui proiect. În cadrul lucrărilor se vor realiza lucrări de intervenţii la structura celor 3 clădiri, se va reface instalaţia electrică, termică, de gaze naturale şi de apă-canal, lucrări de arhitectură şi finisaje exterioare şi interioare, se va restaura şi înlocui mobilierul, va fi amenajată curtea interioară şi vor fi dotate 17 săli de clasă cu echipamente IT şi alte 10 săli de clasă şi laboratoare vor obţine echipamente moderne. Finanţarea proiectului se va face prin domeniul major de intervenţie 3.4 al programului Regio.
Primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan, a precizat că acest proiect este unul de anvergură, deşi iniţial, la depunerea proiectului, reprezentanţii ISJ Alba au strâmbat din nas, spunând la acea vreme că decât să fie reabilitat colegiul, care se află în proprietatea Episcopei Reformate, mai bine să fie mutat în alte locaţii.
„A fost o ambiţie să finalizăm acest proiect. Colegiul Bethlen Gabor a fost de multe ori uitat, deşi este o unitate de învăţământ reprezentativă pentru Ardeal. Ţin să menţionez aici buna colaborare pe care o avem cu Episcopia Reformată, lucru de care a depins succesul proiectului. ISJ îmi cerea acum ceva timp să dăm clădirile colegiului Episcopiei reformate iar unitatea de învăţământ să fie mutată în alte locaţii. Ţin să-i felicit pe toţi cei care au crezut în acest proiect. Semnarea contractului de execuţie este un eveniment important şi sper ca în acest mandat al meu obiectivul să fie realizat, să fie o mândrie iar cei care ne-am implicat să putem să ne uităm şi să spunem că a meritat efortul. Vă spun clar, nu este un proiect uşor. Săptămâna viitoare, luni, se va emite ordinul de începere a lucrărilor iar după aceea vor începe efectiv lucrările”, a declarat primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com