Începând cu 15 august mocăniţa porneşte din nou la drum în Apuseni

13 august 2013 10:103 comments

afis abrud 2Joi 15 august, de Sfânta Marie Mare, mocănița celebrul tren care circula în trecut pe linia îngustă pe trasul Abrud-Turda, pornește din nou la drum în Apuseni, de această dată, în scop turistic, pe traseul Abrud-Gura Roşiei-Cîmpeni.
Conform reprezentanţilor Asociaţiei pentru Păstrarea Linilor Ferate înguste din România în perioada 15 august-18 august mocăniţa va circula de la Abrud la Cîmpeni de două ori pe zi. Plecările au loc din Abrud de la ora 12:00 şi 16:00 iar călătoria dus –întors pe traseul amintit mai sus, de 15 km, durează trei ore în care turiştii vor putea vedea frumuseţiile zonei Apusenilor.
Preţul unui bilet dus-întors este de 25 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii. Organizatorii precizează că în cazul în care nu se strâng 20 de călători se anulează cursa.
Mocăniţa va mai circula după 18 august în fiecare sâmbătă şi duminică începând cu data de 24 august până la 15 septembrie, cu acelaşi program ca în perioada 15-18 august.
Amintim faptul că primăriile Abrud, Roşia Montană şi Cîmpeni au încheiat recent un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, având ca scop administrarea, promovarea, reabilitarea şi exploatarea liniei înguste de cale ferată pe traseul Abrud-Gura Roşiei-Cîmpeni.
Traseul respectiv a fost curăţat şi verificat, fiind completat materialul rulant acolo unde a fost cazul.
Linia de cale ferată îngustă din Munţii Apuseni a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, în timpul Imperiului Austro-Ungar. Garnitura de tren care circula pe linia în cauză a fost numită “mocăniţa” datorită faptului că localnicii din zona respectivă sunt cunoscuţi şi sub numele de mocani.

Tags:

3 Comments

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com