Întâlnire cu ministrul Sănătăţii, pe tema noii Legi a Sănătăţii

11 iulie 2012 15:500 comments

Directorul executiv al DSP Alba, Horea Timiş, a participat luni, 9 iulie, la Cluj, la o dezbatere pe tema proiectului Legii Sănătăţii, moderată de ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi. La dezbatere au fost prezenţi directorii de DSP din Transilvania, directori de spitale, directori de Case de Asigurări, medici, rectori de la universităţi cu profil medical şi alţii.
Potrivit prevederilor din noua Lege a Sănătăţii, pusă recent în dezbatere, asigurările obligatorii de sănătate vor reprezenta sistemul principal de finanţare a serviciilor de sănătate. Acestea vor putea fi încheiate la o societate de asigurări sau la o societate mutuală de asigurări.
Sistemul de asigurări va fi structurat pe pachete de servicii. Contribuţia la Fondul Naţional de Asigurări Obligatorii de Sănătate va garanta accesul asiguratului la pachetul de servicii de sănătate de bază (PSSB).
Există şi pachetul de servicii sociale (PSSS), care se va acorda asiguraţilor cu venituri mici şi persoanelor asistate social, pentru servicii de sănătate cu risc funcţional/vital, altele decât cele din pachetul de bază, decontate de la bugetul de stat.
Chiar dacă nu sunt asiguraţi, cetăţenii români, străini, sau apatrizii cu drept de lungă şedere sau cu domiciliul în România, au dreptul la pachetul minimal de servicii de sănătate (PMSS) care cuprinde servicii de sănătate finanţate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, inclusiv pentru urgenţele medico –chirurgicale.

Asigurări facultative de sănătate

Persoanele care vor beneficia de pachetul de servicii de sănătate de bază ar putea opta, suplimentar, pentru un pachet de asigurări facultative de sănătate care reprezintă un sistem facultativ prin care un asigurator constituie un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr de asiguraţi expuşi la producerea riscului de îmbolnăvire, care nu este acoperit de asigurările obligatorii.
Pentru serviciile de sănătate de tip complementar, se suportă total sau parţial contribuţia personală a asiguraţilor pentru unele servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale din pachetul de servicii de sănătate de bază.
Pentru serviciile de sănătate de tip suplimentar, se suportă total sau parţial plata pentru orice tip de servicii necuprinse în pachetul de servicii de sănătate de bază, opţiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, condiţii hoteliere superioare, alte servicii de sănătate specificate în contractul de asigurare facultativă.

Cetăţenii îşi aleg asiguratorul şi furnizorii de servicii medicale

Printre principiile noii legislaţii se numără alegerea liberă şi informată de către asiguraţi, atât a asiguratorului, cât şi a furnizorilor de servicii de sănătate autorizaţi. Asiguratul îşi alege furnizorii de pe lista asiguratorului.

Societăţi de asigurare şi societăţi mutuale de asigurare

Casele de asigurări de sănătate se vor transforma în societăţi mutuale de asigurări de sănătate. Fiecare asigurat se înscrie într-o astfel de asociaţie, la alegere.
Cele 46 de case se vor transfera în 8-10 societăţi mutuale de asigurări, astfel încât, începând de anul viitor cetăţenii să poată să înscrie adeziunile. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se va transforma în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS).
Asiguratul se poate înscrie fie la o societate mutuală de asigurări de sănătate, fie la un asigurator privat. Pachetul de servicii de bază urmează asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutuală.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com