Ion Blăjan omagiat la 110 ani de naștere
Duminică, 28 februarie 2021, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, va fi omagiat la 110 ani de la naștere, folcloristul, interpretul şi scriitorul Ioan Blăjan. Programul cuprinde următoarele evenimente desfășurate online:
Ora 14:00 – Evocarea „ Ion Blăjan la 110 ani de la naștere”, autor prof. Ioan Popa
Ora 15:00 – Expoziția de carte „Din Țara Secașelor”
Ora 16:00 – Recomandare de carte – Omul cu ochelari negri, autor Ion Blăjan
Ora 17:00 – Recital cu melodii din repertoriul lui Ion Blăjan, susținut de interpretul Cătălin Hașa
Activitatea „Ion Blăjan omagiat la 110 ani de la naștere” face parte din proiectul 3.22 RomânIA traditional, care pe de o parte își dorește readucerea în memoria publică a unor personalităţi ale judeţului Alba din domeniile etnografie și folclor, iar pe de altă parte urmărește valorificarea patrimoniului cultural tradițional şi reintroducerea lui în circuitul de valori al judeţului Alba. Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Asociația Transilvania Bussines Woman Alba Iulia și Centrul de Resurse „Academia Doamnelor” din Alba Iulia.
Ion Blăjan (n. 28 februarie 1911, Roșia de Secaș, Alba – d. 5 aprilie 1975, Cluj-Napoca) a fost un renumit folclorist, culegător și interpret de folclor din zona Țării Secașelor. A fost un autodidact interpretând remarcabil cântecele culese, atât cu vocea cât și cu fluierul şi cu vioara. A reușit să de-a culturii românești nu numai culegeri și interpretări ale folclorului românesc, pentru care a fost deseori invitat în emisiuni de radio și TV, ci și o capodoperă literară, romanul autobiografic intitulat, cum altfel, „Omul cu ochelari negri”. Romanul autobiografic „Omul cu ochelari negri” a fost scris de Ion Blăjan mai întâi în alfabetul Braille, după care a fost transcris în alfabetul latin și tipărită în mai multe ediții: 1966, 1972 și 2011. Ediția apărută în anul 2011, cu prilejul centenarului nașterii lui Ioan Blăjan, s-a bucurat de sprijinul a două importante instituții ale județului Alba: Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Volumul a beneficiat de o prefață și o notă asupra ediției semnate de scriitorul Ion Brad și a fost însoțit de un CD cu piesele cele mai reprezentative ale cântecului de ritual și ale cântecului de factură lirico-epică interpretate de Ion Blăjan, înregistrări ce au putut fi recuperate din Arhiva Institutului de Folclor București.