Ion Dumitrel condamnă controlul politic comandat la Spitalul Judeţean

21 iunie 2012 15:440 comments

Joi, 21 iunie, la Spitalul Judeţean a avut loc o conferinţă de presă extraordinară, susţinută de Nicoleta Coşarcă – managerul instituţiei, dr. Monica Oneţiu, dr. Răzvan Curcă, dr. Gheorghe Vieru şi Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Conferinţa a fost un prilej pentru conducerea spitalului de a prezenta rezultatele unui control administrativ făcut de o echipă de la Ministerul Sănătăţii.
Ion Dumitrel a dat o replică foarte dură, referindu-se la adversarii politici, care ar fi comandat verificarea activităţii Spitalului Judeţean Alba: „Controlul de la Bucureşti nu a fost trimis pentru a rezolva lucrurile, ci pentru a găsi nereguli, eventuale probleme. Să le fie ruşine celor care au trimis acest control. Intenţia lor a fost să schimbe ceva la conducerea Spitalului Judeţean Alba. Noi nu am vrut să ne implicăm în conducerea Spitalului Judeţean, am evitat implicarea politicului în administrarea spitalului, i-am lăsat pe cei din conducerea spitalului să decidă ce e bine pentru a administra activitatea. Le recomand celor care au comandat acest control la Spitalul Judeţean să trimită controale şi la celelalte spitale din judeţ, ca să vadă ce prostii au făcut conducerile politice din judeţ.
Vreau să vă spun că în luna iulie, la prima rectificare, vom da 30 de miliarde de lei (n.a. – lei vechi, adică 3 milioane lei noi) Spitalului Judeţean, pentru investiţii, pentru modernizare, pentru achiziţionarea de aparatură medicală.
Celor de la Ministerul Sănătăţii le transmit acest lucru: dacă nu sunt în stare să ne ajute, atunci să ne lase în pace, să nu ne ducă cu vorba. De sănătatea publică ne ocupăm noi. De la Bucureşti nu aşteptăm nimic bun.
În ultimii 8 ani, de când conduc administraţia publică judeţeană, toţi miniştrii (inclusiv cei din Guvernele Boc şi Ungureanu) au încercat să centralizeze, nu să descentralizeze, şi mă refer la toate sectoarele de activitate, nu numai la sănătatea publică.
Per ansamblu, în următorii patru ani, sper să punem la punct Spitalul Judeţean Alba şi oraşele care au probleme: la Ocna Mureş şi la Baia de Arieş (n.a – unde se vor înfiinţa centre multifuncţionale).
Îi avertizez pe toţi primarii, inclusiv pe cei din PDL, să nu acuze Guvernul Ponta dacă se vor închide spitalele. De vină e primarul şi consiliul local pentru că nu şi-au făcut bine treaba, nu guvernul”.
Managerul Spitalului Judeţean, Nicolaeta Coşarcă, s-a plâns de deficitul în ceea ce priveşte personalul medical: în ultimii ani, 62 de posturi au fost blocate şi doar 4 au fost deblocate. „Împreună cu cei de la Consiliul Judeţean am decis ca aceste 4 posturi să fie medici, pentru că avem un deficit major pe anumite secţii”. Un deficit se înregistrează şi în ceea ce priveşte personalul medical: asistente medicale, îngrijitoare, infirmiere.
Nicoleta Coşarcă a mai explicat faptul că în acest moment, Spitalul Judeţean a recuperat toate datoriile avute de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele cu şi fără prescripţie medicală pe perioada internării în regim de spitalizare:
Februarie 2011 – 8.974, 61 lei
Octombrie 2011 – 6.289, 26 lei
Martie 2012 – 666, 43 lei.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com