Ion Popescu, CSN Meridian: “România trebuie să urmeze modelul finlandez: creştere economică prin minerit”
Confederaţia Sindicală Naţională Meridian evidenţiază modul benefic în care Finlanda, prin strategia privind dezvoltarea industriei extractive sustenabile pe care a lansat-o în 2010 şi a dezvoltat-o în 2013, îşi promovează mineritul responsabil, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile. Preşedintele Meridian, Ion Popescu, recent revenit de la Bruxelles de la întâlnirea grupului de experţi în domeniul materiilor prime din subordinea Comisiei Europene, declară: “Salut vizita domnului Prim-Ministru în Finlanda. Niciodată nu e târziu, dar dacă era în 1997, când Guvernul de atunci s-a luptat să şteargă de pe harta minele din România, ar fi fost mai bine. Finlanda este un model pentru Europa. Atât prin modul cum îşi promovează industria minieră, cât şi prin standardele de minerit aurifer pe care le practică. Aşa cum lor nu le este teamă să folosească tehnologia cianuratiei în condiţii sigure pentru sănătate şi mediu, tot astfel România trebuie să demareze mineritul aurifer în Munţii Apuseni şi nu numai”.
Strategia industriei extractive finlandeze promovează o economie globală a resurselor minerale, care să fie atât eficienta, cât şi responsabilă din punct de vedere social şi al mediului, capabilă să genereze noi locuri de muncă. Spre deosebire de România, în ultimii ani, în Finlanda s-au deschis mine noi, multe aflate în operare au fost dezvoltate, în paralel au fost lansate noi proiecte miniere. Industria extractivă şi sectoarele aferente acesteia, inclusiv cercetarea, constituie importante motoare de creştere economică pentru Finlanda, după cum se arată în strategie.
Guvernul Finlandei şi-a luat angajamentul de a promova exploatarea sustenabila a resurselor naturale şi a înaintat Parlamentului, pe 2 decembrie 2012, un raport bazat pe Strategia industriei extractive. Obiectivele cheie din Strategia Mineralelor sunt: creşterea economiei interne, creşterea nivelului de trăi a populaţiei, oferirea unor soluţii pentru dificultăţile cu care se confruntă întreaga industrie extractivă şi diminuarea riscurilor de mediu. Beneficiile mineritului aurifer din Finlanda au fost expuse în anul 2011 în Parlamentul României de către fostul primar al localităţii finlandeze Kittila, unde se afla una din cele mai moderne mine aurifere din Uniunea Europeană.
Preşedintele CSN Meridian concluzionează: “România, prin proiectul minier de la Roşia Montană va fi un exemplu pentru mineritul aurifer din Uniunea Europeană. Proiectul minier va fi un exemplu pentru celelalte mine din România şi, de ce nu, pentru Uniunea Europeană. Roşia Montana face cunoscută România pe mapamond prin potenţialul de resurse pe care îl are. Proiectul acesta va fi un bun exemplu pentru celelalte mine că Moldova Noua, Roşia Poieni, Leşul Ursului din Suceava, Altan Tepe Tulcea, etc. care au nevoie să pornească acum. Avem nevoie ca proiectul Roşia Montană să demareze urgent pentru întreaga industrie minieră! În loc să înfruntăm sărăcia, mai bine am avea curaj şi viziune să valorificăm resursele naturale”.