ISU Alba avertizeaza: Nu mai incendiati vegetatia uscata

5 aprilie 2017 13:480 comments

Comunicat ISU Alba

În ultima săptămână, pe raza județului Alba, s-au produs peste 30 de incendii de vegetație uscată, litieră, mărăciniș, lăstăriș și doborâturi, care au pus în pericol fondul forestier și gospodării ale populației.

Consecințele arderii vegetației uscate provoacă efecte negative solului, dar și asupra factorilor de mediu: sol, aer și microfaună.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti și importante pagube materiale.

Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

REAMINTIM!!!:

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

În data de 03 aprilie 2017, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba (Detașamentele de pompieri Alba Iulia și Aiud și Stația de pompieri Câmpeni), au intervenit pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș, doborâturi și litieră pe raza com. Poșaga – zonele Lunca Arieșului, Segagea; com. Lupșa și loc. Pîclișa – mun. Alba Iulia.

În sprijinul pompierilor militari au intervenit Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Poșaga și Lupșa, Ocolul Silvic Privat Muntele Mare și cetățeni.

În total au ars aproximativ 42 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș, doborâturi și litieră.

Aceste incendii de vegetaţie uscată, litieră, mirişti şi resturi vegetale au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis.

Tot ieri, Garda de intervenție Sebeș a intervenit, la ora 15:33, în municipiu, pe str. Ștefan cel Mare, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (adăpost de păsări), proprietatea lui C.N. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale complexe de intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sebeș. Ca urmare a acestui incendiu, au ars adăpostul de păsări pe o suprafață de aproximativ 40 mp și 30 de pui, reușindu-se salvarea altor 50 de pui de găină. Incendiul s-a propagat și la anexa gospodărească (magazie), proprietatea lui U.S, căruia i-a ars aproximativ 3 mp din acoperiș. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la un mijloc de iluminat lăsat sub tensiune.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit în această noapte, la ora 01:22, în loc. Limba, com. Ciugud, pe str. Principală, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (magazie), proprietatea lui M.C. Pompierii militari au acționat cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD. Ca urmare a acestui incendiu, au ars magazia pe o suprafață de aproximativ 10 mp și 10 de pui de găină. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la un cablu electric neizolat corespunzător.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor câteva măsuri privind instalațiile electrice, şi anume:
– nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
– nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
– nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com