Judetul Alba: 1 mai, ziua Fanfarei din Petresti

1 mai 2017 11:542 comments

Fanfara din Petreşti, înfiinţată în anul 1879, este un veritabil brand al Sebeşului şi cea mai longevivă fanfară din România. Momentele sale de glorie au alternat cu cele de declin, dar niciodată nu şi-a încetat activitatea, nici în timpul celor două războaie mondiale, nici după Revoluţia din Decembrie 1989. După fiecare perioadă dificilă a avut resursele, sprijinul petreştenilor și cel al autorităţilor pentru a renaşte şi a progresa.

Fanfara noastră se pregăteşte, în anul 2019, să aniverseze 140 de ani de activitate neîntreruptă, prilej cu care se va organiza şi o întâlnire a fiilor Petreştiului. O atenţie specială va fi acordată Fanfarei Copiilor „Danil Opincariu”, care în acelaşi an (2019) va împlini 70 de ani de la înfiinţare, fiind prima fanfară a copiilor din România, în care ne punem mari speranţe.

Defilarea de 1 Mai. Începe în zori, la ora 06.00

În fiecare an, în zorii zilei de 1 Mai, la ora 06.00, cu haine de sărbătoare, cu instrumentiştii având şepcile împodobite cu flori de primăvară, fanfara se adună în cerc la intersecţia străzilor 1 Mai, Mihai Viteazul, Valea Sebeşului (la Oglindă) şi intonează instrumental şi vocal vechiul „Der Mai ist gekommen” („Luna mai a sosit”). Urmează apoi defilarea pe străzile Petreştiului, pe ritmul unor marşuri vesele, antrenante. Pe măsură ce trece fanfara, în urma acesteia se formează o escortă uriaşă de copii, care cu bicicletele împodobite cu hârtie creponată, panglici ori flori, o însoţesc până obosesc.

Această tradiție este atât de puternic înrădăcinată în conștiința petreștenilor încât cei plecați la studii sau stabiliți în alte localități se întorc acasă, special pentru a retrăi clipele frumoase ale copilăriei, iar locuitorii invită rude sau prieteni pentru a se mândri cu cea mai longevivă fanfară din ţară şi cu acest obicei vechi de peste un secol.

Voicu Cioară, conducătorul fanfarei – preşedintele Asociaţiei „Fanfara Petrești”

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com