La Centenarul aniversării Marii Uniri trebuie să ridicăm un Monument al Unităţii Naţionale!

6 iunie 2012 15:380 comments

Ca urmare a iniţiativei societăţii civile din Alba Iulia de a promova municipiul nostru, valorificând oportunităţile deosebite de care dispunem, Proiectul ”Alba Iulia – 2020 – Capitală Culturală Europeană” şi-a propus să susţină inclusiv realizarea unui Monument al Unităţii Naţionale la Alba Iulia, în oraşul-simbol al României.
Iniţiativa nu este nouă, fiind demarată încă din perioada interbelică şi continuată în anii ’90 de toate asociaţiile şi fundaţiile patriotice, dar şi de alte organizaţii non-profit, susţinută constant de intelectualitatea albaiuliană. La un moment dat chiar a fost sfinţit locul unde ar fi trebuit ridicat monumentul, pe Platoul Romanilor, iar un concurs de proiecte a identificat o variantă a acestui important simbol al românismului. Ce a urmat se ştie prea bine: în mandatele domnului Hava, pe locul unde s-a propus edificarea monumentului, s-a construit o fântână arteziană, oficialităţile au dat un pas înapoi, susţinând că însăşi Catedrala nu este ”a Încoronării”, ci ”a Reîntregirii”, ba chiar Cetatea a fost reconstruită în forma iniţială, ciuntind din parcul ce trebuia să fie locul unde se va înălţa Monumentul Unităţii Naţionale. Istoricii reamintesc faptul că rolul demolării unui zid al Cetăţii a fost cel de a deschide această incintă fortificată către ceea ce avea să devină oraşul cel nou, construit sub oblăduirea Catedralei şi unde trebuia ridicat Monumentul închinat idealului de veacuri al românilor.
Până la urmă, Alba Iulia, locul unde s-a înfăptuit Unirea, a rămas fără monument şi ne apropiem cu paşi repezi de Centenarul Unirii, oraşul rămânând tot fără un simbol unic, care să celebreze acest eveniment unic în Istorie. Având în vedere că, fără o astfel de recunoaştere a Istoriei noastre Naţionale, este de neconceput să se solicite candidatura la statutul de Capitală Culturală Europeană a municipiului Alba Iulia, ţinând cont că tocmai toponimia de Oraş al Unirii este cea care promovează oraşul nostru în rândul importantelor cetăţi istorice europene, un important grup de intelectuali, susţinuţi de către PNL Alba a propus reluarea ideii construirii Monumentului Unităţii Naţionale la Alba Iulia.
Ca atare, în recenta vizită a miniştrilor Uniunii Social-Liberale la Alba Iulia, această problemă a fost analizată şi s-a decis continuarea demersurilor pentru realizarea acestui act cu adevărat patriotic. Domnii Teodor Atanasiu, candidatul USL Alba la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, şi Călin Potor, candidatul USL la Primăria municipiului Alba Iulia, au susţinut direct, în faţa reprezentanţilor Cabinetului Ponta, necesitatea edificării monumentului care ar deveni astfel adevărata emblemă albaiuliană. Lucrurile par să fi pornit cu dreptul, deoarece alături de cele două echipe de consilieri USL, pentru Consiliul Judeţean şi pentru Consiliul local municipal, care susţin din inimă acest proiect şi Guvernul României şi-a manifestat disponibilitatea de a finaliza acest vechi deziderat românesc. Vom întâmpina astfel nu numai Centenarul Unirii cu un simbol adevărat, ci am putea valorifica acest simbol inclusiv pentru promovarea unei adevărate Capitale Culturale Europene!
USL Alba

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com