La mănăstirea Oaşa are loc Tabăra Naţională Studenţească „Pr. Teofil Părăian”
A.S.C.O.R., filialele Oradea, Timişoara şi Craiova, organizează în perioada 19-29 iulie, Tabăra Naţională Studenţească „Pr. Teofil Părăian”, devenită deja o tradiţie în cadrul A.S.C.O.R.-ului naţional şi care împlineşte anul acesta 18 ani.
Ca în fiecare an, mănăstirea Oaşa oferă studenţilor un cadru atât natural cât şi duhovnicesc deosebit, pentru interiorizare, rugăciune, meditaţie duhovnicească, dar şi pentru cunoaşterea celorlalţi întru Hristos.
Programul taberei constă în participarea la slujbe, conferinţe şi discuţii pe teme duhovniceşti, repetiţii de muzică psaltică şi cântece patriotice, dar şi integrarea lor în viaţa de obşte prin muncă de ascultare în cadrul mănăstirii.
Părintele Stareţ, Iustin Miron, împreună cu Pr. Pantelimon Şuşnea, ca vrednici urmaşi şi ucenici ai Părintelui Teofil Părăian de la Mănăstirea Brâncoveanu, vor împărtăşi studenţilor din înţelepciunea şi experienţele lor în cadrul conferinţelor şi a discuţiilor.
„Ca întodeauna, Părinţii au fost şi sunt un izvor de înţelepciune, modele de dragoste, dăruire şi jertfă supremă pentru celălalt. Studenţii vor pleca mai întăriţi, mai plini de viaţă, de avânt, de bucurie, de înţelepciune, de înţelegere şi afecţiune faţă de semeni, pentru că i-au cunoscut şi s-au împărtăşit din ei şi prin ei de Dumnezeu”, ne-au declarat organizatorii.
La sfârşitul taberei, pe 27 iulie, se sărbătoreşte hramul mănăstirii, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul fără arginţi, la praznicul căruia tinerii vor participa activ prin cântarea în strană în timpul Sfintei Liturghii. În ziua următoare, se va merge în drumeţie pe munte împreună cu obştea mănăstirii, bucurându-se împreună de frumuseţea lumii create şi de comuniunea dintre ei.
„La mănăstirea Oaşa vor găsi modele concrete de viaţă, de împlinire umană în călugări şi vor afla ce înseamnă prietenia adevărată, din relaţia cu ceilalţi studenţi. Orice realitate naturală, omenească, netransfigurată, degenerează. Prietenia pe care o vor găsi la Oaşa va fi autentică şi pătrunsă de Dumnezeu, drept pentru care nu se va mai pierde niciodată. Cu ajutorul celorlalţi vor deveni mai buni, mai puternici şi mai liberi, prin angajare şi trăire. În final se vor convinge că scopul vieţii e dincolo de planul în care trăiesc. Poate cel mai important lucru e că la mănăstire vor conştientiza nevoia de a FACE CEVA pentru câştigarea fericirii şi a vieţii veşnice. Acel CEVA poate fi hotărârea de a merge în tabără la Oaşa”, au precizat organizatorii.
Sorin Poparadu