La Mihalţ are loc sâmbătă Festivalul Interjudeţean „Datină Străbună pe Secaşe”

31 ianuarie 2013 18:540 comments

Sâmbătă – 2 februarie, în comuna Mihalţ se va desfăşura cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Interjudeţean „Datină Străbună pe Secaşe”, festival de folclor ce uneşte prin cultura tradiţională judeţele Alba şi Sibiu, afirmând importanţa unor obiceiuri străvechi.
„Datină Străbună pe Secaşe” este un festival interjudeţean tradiţional, organizat prin rotaţie de judeţele Sibiu şi Alba, care îşi propune să revigoreze şi să promoveze tradiţiile localităţilor din Ţara Secaşelor. Anul acesta manifestarea are loc la Mihalţ, în judeţul Alba, fiind organizată de Primăria Mihalţ, şi Consiliul Judeţean Alba.
La ora 11.30 manifestarea va debuta cu parada portului popular, în cadrul căreia ansamblurile invitate îşi vor prezenta portul tradiţional, ilustrând asemănările şi diferenţele dintre cele 13 localităţile participante la festival: Câlnic, Cergău, Crăciunelul de Jos, Daia Română, Doştat, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Păuca, Roşia de Secaş, Şpring şi Teius. Programul folcloric de o aleasă ţinută se va desfăşura apoi începând cu ora 12.30 la Căminul Cultural din Mihalţ. Vor susţine recitaluri Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de profesorul Alexandru Pal, precum şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ. Organizatorii au pregătit şi o surpriză, în acest an invitat special al festivalului fiind Ionuţ Fulea.
„Datina Străbună pe Secaşe este un eveniment deosebit, care a reuşit să străbată prin vicisitudinile timpurilor, promovând folclorul autentic şi datinile străbune ale locuitorilor din zona Secaşelor. Este un festival ce aduce la un loc localităţi din două judeţe vecine, demonstrând că, în cazul culturii tradiţionale, a valorilor pe care neamul românesc le-a creat de-a lungul timpului, graniţele administrative contează mai puţin.”, a spus Ion Dumitrel, Preşedintele CJ Alba.
Pornit în urmă cu peste 40 de ani de la Roşia de Secaş, la început mai mult ca o manifestare a locului, ajungând astăzi să antreneze mai toate comunele judeţelor Alba şi Sibiu aparţinând Ţări a Secaşelor, cu-ntindere de la Târnavă la Cindrel şi de la Visa pân la Mureş.
Prima ediţie a festivalului a avut loc la Roşia de Secaş, în anul 1972, iar ce-a de-a doua ediţie s-a desfăşurat la Şpring în anul 1984. Între anii 1984-1994 nu au mai avut loc manifestări ale festivalului. Sărbătoarea se reia în 1996 prin organizarea unei noi ediţii la Şpring, apoi la Roşia de Secaş în 1997, la Doştat în 1998, la Ohaba şi Doştat în 1999, din nou la Şrping în anul 2000 şi iarăşi la Roşia de Secaş în 2001. Următoarele ediţii au avut loc la Doştat – 2002, Păuca – 2003, Alămor – 2004, Miercurea Sibiului – 2005, Şpring – 2006, Apoldu de Jos – 2007, Roşia de Secaş – 2008, Alămor – 2009, Cergău – 2010, Păuca – 2011 şi Roşia de Secaş – 2012.
Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com