Laboratorul DSP Alba primeste acreditare pentru alte trei tipuri de analize

6 septembrie 2017 17:112 comments

Laboratorul DSP Alba va fi acreditat pentru analize de toxicologie, microbiologie și chimie sanitară. Vestea vine după ce o echipă a RENAR România a făcut un control la sfârșitul lunii august şi nu a găsit neconformităţi. Laboratorul DSP Alba a fost acreditat RENAR în 2012 pentru teste de apă.

Alexandru Sinea, directorul DSP Alba: „Laboratorul nostru va fi acreditat pe toxicologie, pentru determinarea monoxidului de carbon și dioxidului de carbon din aer, determinarea amoniacului din aer, respectiv a pulberilor inhalabile din aer. Cu alte cuvinte, va determina calitatea aerului la locul de muncă. Pe microbiologie, pentru determinări serologice privind hepatita acută de tip A, B, C și HIV/SIDA, dar și pe chimie sanitară, pentru determinarea iodului total din sarea iodată”.

Noile acreditări vor ridica performanţa laboratorului din Alba, care va putea efectua analize şi pentru instituţii sau societăţi comerciale din alte judeţe.

Pentru obţinerea acreditării, DSP Alba a făcut investiţii de circa 300.000 de lei, bani din venituri proprii.

Alexandru Sinea: „În mare, banii au fost utilizați pentru achiziția de aparatură și mobilier în vederea modernizării laboratorului, achiziția de reactivi pentru a efectua aceste proceduri de încercări. Este un proces foarte laborios. Alte costuri au presupus specializarea personalului, care a fost trimis la cursuri în țară pentru a obține diplomele și calificările necesare. Am colaborat cu alte laboratoare din țară acreditate pentru a compara rezultatele obținute de noi cu rezultatele obținute de alte laboratoare tocmai în vederea controlului RENAR România”.

„Analizele care vor fi efectuate pe aceste domenii de DSP Alba vor fi recunoscute în toate statele europene ca urmare a acreditării obținute… Pentru instituția noastră este o mândrie și o realizare și pe această cale aș vrea să mulțumesc tuturor colegilor care au depus eforturi substanțiale în ultimul an pentru a ajunge aici. Este vorba despre menținerea acreditării pe parametrul ce înseamnă analiza potabilității apei, pe indicatorii curenți de potabilitate. Laboratorul DSP Alba este acreditat RENAR din anul 2012 pe acest tip de analiză. În urmă cu opt luni, colectivul DSP și colegii de la laborator au început o muncă ce nu a fost ușoară. Din contră, au fost eforturi substanțiale și depășiri ale programului de lucru, dar am ajuns în prezent să extindem acreditarea cu încă trei domenii față de un domeniu în care fost până acum acreditați”, a mai spus Alexandru Sinea.

Laboratorul DSP Alba funcționează din anul 1951 și efectuează analize de microbiologie medicală (pentru coprocultură, secreții faringiene, urocultură, bacteriologie apă și alimente) și serologie (hepatite de tip A, B, C) şi analize de chimie sanitară și toxicologie (pentru apă, aliment și aerul din atmosfera locurilor de muncă). Odată cu trecerea timpului la DSP Alba s-au efectuat și analize pentru HIV/SIDA. Aceste analize s-au făcut fără ca laboratorul să fie acreditat, cu precizarea că până în urmă cu câţiva ani nu exista un organism de acreditare.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com