Laboratorul inovatiilor la Alba Iulia
Noapte albă pentru 4 echipe de elevi de la specializarea matematică-informatică a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia care au participat o noapte întreagă la Hackathonul din cadrul programului național „Innovation Labs 2017”. Profesorii mentori sunt Carmen Palcu, Laura Mureșan şi Sebastian Onac.
Având la dispoziţie un smart phone, proiectele aplicative ale elevilor au avut de gestionat: o casă de la distanță, o parcare inteligentă, transportul urban și Cetatea inteligentă. Toate acestea au ca fundament conceptul Smart City, implementat la Alba Iulia.
La concurs s-au înscris 12 echipe, dintre care 10 vor prezenta proiecte aplicabile pe smart cities, iar două echipe se concentrează pe inovaţie şi tehnologie în agricultură. Dintre acestea, opt echipe sunt din Alba Iulia, iar celelalte patru din alte oraşe ale ţării, respectiv: Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Echipele câştigătoare vor avea posibilitatea de a-şi prezenta proiectele în cadrul evenimentului DemoDay ce va avea loc în București, în data de 24 mai, spun organizatorii hackathonului de la Alba Iulia.
Innovation Labs este un pre-accelerator de start-up-uri cu profil tehnic care a fost inițiat la Universitatea Politehnică București în 2011 de către Prof. Dr. Ing. Răzvan Rughiniș, Andrei Pitiș și Bogdan Iordache. În ultimii trei ani de zile, a crescut în amploare, în prezent cooptând instituții academice din România care acoperă cca 80% dintre absolvenții anuali, la nivel național, ai specializărilor vizate.
Evenimentul organizat la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a început sâmbătă, 8 aprilie, ora 10.00. Pe parcursul întregii zile și nopți s-a lucrat la proiecte care vor fi prezentate duminică, 9 aprilie, la ora 9.00, proba practică, iar la ora 10.00, speech-ul. Este primul hackathon organizat în Alba Iulia, în cadrul proiectului pilot de oraș inteligent demarat de Orange România și care marchează debutul colaborării Tech Lounge cu Primăria Alba Iulia.
Pe toată durata hackathonului, Orange România facilitează accesul la tehnologie şi mediul de testare real prin infrastructura de smart city implementată deja la Alba Iulia: reţeaua de hotspoturi Wi-Fi (puncte fixe şi mobile), access la datele colectate prin soluția City Analytics, la datele furnizate de platforma de măsurare a calităţii aerului uRADMonitor, acces la informațiile colectate de aplicaţia e-AlbaIulia, la platforma de dispecerizare Civic Alert, la rețeaua LoRaWAN, precum şi la datele colectate de soluția de control al iluminatului public. De asemenea, echipele participante pot cere acces la API-ul pentru interconectarea cu un SMS Gateway Orange, sau la un kit IoT (Internet of Things). Descrierea completă a soluțiilor oferite de Orange este disponibilă la www.innovationlabs.ro/tech, mai spun organizatorii hackathon-ului de la Alba Iulia.
Parteneri în acest proiect sunt Primăria Alba Iulia, Orange România, TECH Lounge şi Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Cele 4 echipe:
1. Echipa AutoHome – Casa autonoma
Elevi Colegiul „HCC”, Alba Iulia:
Bîcu Diana, Csortan Nicolta, Hada Ioan, Neamțu Claudiu
Clasa a IX-a C matematică informatică – intensiv Informatică, Colegiul HCC, Alba Iulia
Proiect: Casa de locuit poate fi gestionată de pe computerul de la servici:
Componente: senzori de contact, de mișcare(efracție), umiditate (inundație), microcontroler Arduino;
Limbaj de programare: C.
2. Echipa SMARTPARKING – Parcare inteligentă
Elevi Colegiul „HCC”, Alba Iulia:
Bendea Daniel, Clasa a XI-a C matematică –informatică intensiv informatică
Sebeni Dragoș, Clasa a XI-a C matematică –informatică intensiv informatică
Oprița Cătălin, Clasa a X – a C matematică –informatică intensiv informatică
Șofrac Robert, Clasa a X-a A matematică –informatică
Proiect: Accesarea prin intermediul unui telefon, folosind Google Maps, al celui mai apropiat loc de parcare disponibil și rezervarea acestuia pentru următoarele 5 minute.
Componente: senzori cu infraroșu, Controlere, Smart Phone.
Limbaj de programare: C# pe sistem de operare Android si Windows.
3. Echipa BUSFUL – Autobuzul plin
Elevi Colegiul „HCC”, Alba Iulia:
Mermezan Mihai, Clasa a X -a B matematică –informatică intensiv engleză
Corpodean Darius, Clasa a X-a A matematică –informatică
Adam George, Clasa a XI – a B matematică –informatică intensiv engleză
Mărginean Tiberiu, Clasa a XI – a B matematică –informatică intensiv engleză
Proiect: Proiectul permite accesarea celui mai eficient mijloc de transport dintr-o locație dată, cu ajutorul Activity Google Maps din Android Studio.
Componente: Smart Phone
Limbaj de programare: Java.
4. Echipa SMART CITADEL – Cetatea inteligentă
Elevi Colegiul „HCC”, Alba Iulia:
Ștefan Andrei, Clasa a X-a C matematică –informatică intensiv informatică
Onețiu George, Clasa a X-a C matematică –informatică intensiv informatică
Trif Adrian, Clasa a X – a C matematică –informatică intensiv informatică
Proiect: Îndemnarea turistilor si tinerilor sa viziteze cat mai in amanunt Cetatea Alba Carolina, ofera posibilitatea de a obtine o gama variata de premii/reduceri/suveniruri.
In momentul in care utilizatorul intra in perimetrului obiectivului turistic respectiv, acesta este localizat de catre GPS si primeste automat un set de informatii istorice, lista de preturi pentru intrare si calendarul evenimentelor din anul respectiv.
Pe langa aceste informatii, utilizatorului i se vor acorda un anumit numar de puncte care scaleaza dupa importanta si de dificultatea de a intra la obiectivul turistic respectiv, ca mai tarziu acestea sa se transforme intr-o valoare monetara, care ii acorda utilizatorului accesul la un set de suveniruri, reduceri si premii.
Componente: Smart Phone
Limbaj de programare: Javascript, androidstudio.