Legea „Big Brother” ar trebui abrogată cât mai repede

25 aprilie 2014 12:135 comments

Joi, 23 aprilie a.c., Grupul PNL din Camera Deputaților a înaintat o propunere de abrogare a controversatei legi 82 / 2012, numită și legea „Big Brother”. Pentru deputații Partidului Național Liberal a fost o chestiune de consecvență, în condițiile în care PNL s-a declarat împotriva respectivei legi încă de la început. Motivul pentru care considerăm că legea ar trebui abrogată este faptul că stocarea de către furnizorii de servicii şi de comunicaţii electronice a datelor, apelurilor telefonice și a sms-urilor de la populaţie reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată. De asemenea, prin colectarea tuturor datelor se încalcă principiul proporţionalităţii şi toţi cetăţenii sunt trataţi ca suspecţi de săvârşirea unor infracţiuni. Ca liberali nu putem să acceptăm ca drepturile și libertățile cetățenești, garantate de Consituție, să fie încălcate.

Un alt motiv pentru care cerem abrogarea legii 82 / 2012 este alinierea la noile reglementări europene. Astfel, în 8 aprilie a.c., printr-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost invalidată Directiva 24 din 2006 a Comisiei Europene (Directiva 2006/24/EC) privind păstrarea datelor de trafic informaţional, aşa-numita “Directivă Big Brother”. Respectivul act normativ european impunea statelor obligaţia de a colecta date privind comunicaţiile electronice şi de telefonie ale cetăţenilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a arătat că prin impunerea păstrării acestor date şi permiţând accesul autorităţilor naţionale competente, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal. Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene din 8 aprilie 2014 consfinţeşte importanţa respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti pentru construcţia europeană. Această opinie este împărtăşită şi de mai multe organizaţii nonguvernamentale care au ca principal obiectiv apărarea drepturile cetăţeneşti, a dreptului la liberă exprimare sau activităţile derulate pe internet, şi anume Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI), ActiveWatch – Asociaţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP).

Credem că Legea „Big Brother” trebuie abrogată și pentru că păstrarea şi utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate, fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat. Acest fapt poate da persoanelor vizate sentimentul că viaţa lor privată este obiectul unei supravegheri constante. Este foarte probabil ca în perioada următoare să apără dosare în instanţă, deoarece mulţi cetăţeni se vor putea prevala de decizia a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 8 aprilie 2014 şi vor putea cere în justiţie recuperarea prejudiciului cauzat de încălcarea drepturilor lor. Acest lucru înseamnă, nu doar bani pe care statul român va fi nevoit să îi plătească, ci şi angrenarea sistemului judiciar într-o nouă serie de procese judiciare care, altfel, nu ar fi avut loc.

Guvernul PSD ar fi trebuit să reacţioneze imediat ce Curtea de Justiţie a UE a invalidat directiva pe care România a transpus-o prin Legea „Big Brother”, dar am văzut că cei de la putere sunt mai ocupaţi de plimbările cu barca, împinşi de pompieri. În aceste condiții, considerăm că Parlamentul României trebuie să alinieze decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene şi să adopte propunerea legislativă pentru abrogarea Legii nr. 82 / 2012.

 

Dan Coriolan Simedru,

Deputat PNL de Albasurveillance-cameras-400

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com