Liceenii de la Colegiul Militar, cei mai buni în istoria locală a Alba Iuliei

5 aprilie 2012 15:470 comments

Joi, la sala Ball Room de la Alba Mall, a avut loc finala primei ediţii a concursului de istorie locală „Alba Iulia, cealaltă capitală”. Concursul a fost organizat de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu CJ Alba şi Muzeul Naţional al Unirii şi a avut ca scop să crească interesul elevilor albaiulieni faţă de istoria, trecutul şi oamenii care au marcat destinul acestui oraş.
Concursul s-a desfăşurat în două etape. Luni, la Sala Unirii, au avut loc semifinalele concursului, în care s-au întrecut echipajele a 7 licee, din care 4 au ajuns în finală, respectiv echipele de la: Colegiul Naţional Horea Cloşca şi Crişan, Liceul de Muzică şi Arte Plastice, Colegiul Tehnic Apulum şi Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”.
Finala concursului s-a desfăşurat după regulile marilor concursuri, gen „Ştii şi câştigi”. Organizatorii au pregătit un set de 40 de întrebări din istoria municipiului Alba Iulia iar răspunsurile trebuiau date contra timp. Fiecare echipaj a fost aşezat la un pupitru iar cei care apăsau cel mai rapid butonul roşu aşezat pe pupitru aveau dreptul să răspundă.
Fiecare răspuns corect a fost recompensat cu un punct, un răspuns greşit însemna pierderea unui punct iar 5 răspunsuri greşite ar fi însemnat eliminarea din concurs. Cele patru echipaje au fost suţinute de colegii, de profesorii îndrumători dar şi de oficialităţi locale. La eveniment au fost prezenţi primarul Mircea Hava şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
Prezentatorul concursului a fost istoricul Liviu Zgârciu, costumat în Camil Velican, primul primar român al municipiului Alba Iulia, care i-a introdus pe liceeni în atmosfera concursului.
Concursul a fost unul palpitant, iar la finalul său câştigători au fost elevii de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”( Alexandra Dima, Dorel Ştefan, Alexandru Drugă, Claudiu Argylean/ prof. Paraschiva Fărcaş) cu 10 puncte, urmaţi de echipajul de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice (Georgiana Tămaş, Bredna Fleischer, Ionuţ Miga, Roberto Suharu/ prof. Octavian Marcu) cu 9 puncte, locul 3 a fost ocupat de cei de la Colegiul Naţional Horea Cloşca şi Crişan (Teodora Popescu, Cristian Ola, Paul Oargă şi Adrian Popoviciu, pregătiţi de prof. Daniela Cetean) cu 6 puncte iar ultimul loc a fost ocupat de cei de la Colegiul Tehnic Apulum (Ionuţ Bârlea, Răzvan Dumitru, Daniel Dan, Marius Olariu/ prof. Dorin Popescu) cu 2 puncte.
Câştigătorii au primit din partea organizatorilor un premiu de 5.000 de lei, locul II a obţinut un premiu de 3.500 de lei, locul III – 2.500 de lei iar locul IV – 1.000 de lei.
Trebuie precizat că membrii echipei de la Colegiu Militar „Mihai Viteazul”, câştigătorii concursului, au obţinut cu greu calificarea în finală, fiind nevoiţi în semifinală să treacă peste o probă de baraj împotriva celor de la Liceul Sportiv. Un alt lucru deosebit este faptul că nici unul dintre membrii echipajului de la Colegiul Militar nu este din Alba Iulia. Aceştia provin din judeţele Gorj, Craiova, Bihor şi Harghita.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com