Locuitorii din Baia de Arieș discriminați din nou de parlamentarii de Alba

26 iulie 2020 10:320 comments

Când deputații de Alba dorm în papucii statului! Așa s-ar putea intitula ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul României. După cum se știe, marți, 14 iulie a.c. în Camera Deputaților a fost aprobat un proiect de lege prin care s-a modificat art.65 alin.(5) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin care s-au extins categoriile persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.
În lunga listă a orașelor (foste zone miniere în special din județul Hunedoara) a fost inclusă Zlatna, însă toți deputații din județul Alba au uitat din nou cu desăvârșire de Baia de Arieș. Și asta deși toți au promis, încă din campania electorală din 2016, că vor îndrepta această situație și această inechitate.
Legea prevede că „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”. Ori din lista votată de către deputații din Alba, lipsește Baia de Arieș, care culmea, se înscria de facto în aceste condiții. Doar că probabil la momentul votului deputații noștri de Alba își făceau somnul de frumusețe…
Trebuie totuși să recunosc meritele unuia dintre deputații din Alba, care este de departe cel mai activ dintre toți, însă cred că acesta se înscrie în zicala tipic românească: excepția care întărește regula.
Chiar și așa, îi sugerez aceluiași energic deputat să îi mâne de la spate pe ceilalți parlamentari inexistenți și somnolenți ai județului Alba și să îndrepte această imensă nedreptate în cel mai scurt timp. Locuitorii din zona Baia de Arieș au nevoie urgentă de această îndreptare a unei legi care la acest moment îi discriminează. Conform statisticilor statului român, speranța de viață a celor care au trăit în perioada marilor exploatații miniere este în medie cu peste un an mai mică decât a celorlalți neafectați de acest stres. Este de bun simț ca această lege corectă să îi prindă în viață!
Ioan Lazăr, președinte ALDE Alba.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com