Locuri din Alba Iulia uitate de gospodarii oraşului

27 martie 2012 16:070 comments

Multă lume spune că Alba Iulia nu arată rău, că s-a mai făcut ceva pe ici, pe colo. S-a făcut, într-adevăr, în anumite zone, însă s-a făcut după mulţi ani de uitare, s-a făcut cu bani împrumutaţi sau cu bani europeni (care sunt banii românilor, de fapt).
Să dăm doar două exemple: la Parcul Custozza nu s-a reparat nimic (bănci, alei, pavaj etc.) ani de zile, nu s-a vopsit, nu s-a făcut nimic, pentru ca apoi (în anul 2011) să se poată spună: „Arată mizerabil”, apoi s-a făcut un proiect pe bani mulţi executat de firmele de partid; parcul a fost transformat total, devenind parcare. B-dul Transilvaniei a fost uitat ani de zile, apoi (în 2007-2008) s-a făcut un proiect pe bani foarte mulţi şi s-a modificat tot acest spaţiu, transformat parţial în zonă pietonală, parţial în parcare (aici au lucrat tot „băieţii deştepţi” din firmele portocalii).
Chiar în aceste zile, când unii pozează în mari constructori pe şantierele oraşului, sunt locuri uitate total de administraţie: sunt câteva spaţii urbane care par părăsite; sunt părăsite intenţionat pentru ca ulterior cineva să le „reabiliteze” pe bani mulţi, pe banii oamenilor, până la urmă. Părăsirea acestor spaţii urbane demonstrează spiritul „gospodăresc” al municipalităţii: 1. zona gării arată ca după război (nu este nici o ordine; pe fostul parc de la gară, lăsat intenţionat în paragină, s-a construit un supermarket), 2. centrul oraşului, trotuarele de pe lângă Primăria oraşului şi de pe lângă Magazinul Unirea, arată deplorabil: trotuarul e rupt pe spaţii mari, sunt gropi, bucăţi rupte de marmură, de gresie, asfaltul care s-a desfăcut.
3. Pentru cine se plimbă în zona Schitului, imaginea e de ghetou: gunoaie peste tot, pungi şi ambalaje duse de vânt; suprafaţa terenului de sport s-a decojit. Nimeni nu a mai trecut pe aici să repare, să cureţe, să vopsească un gard, un copac. Locul e părăsit, pare să nu aibă nici un proprietar. Vechii albaiulieni ştiu că mai de mult Schitul era un loc de relaxare pentru albaiulieni la sfârşit de săptămână, dar astăzi e o zonă deplorabilă, părăsită, mizerabilă! Probabil că cineva, „băieţii deştepţi” vor veni şi vor reabilita pe foarte mulţi bani zona Schitului…

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com