Luna trecută, prin AJOFM Alba s-au procesat 35 de solicitări pentru muncă în străinătate

19 aprilie 2012 16:260 comments

În cadrul AJOFM Alba, pentru atingerea obiectivului principal şi anume “creşterea gradului de ocupare”, funcţionează compartimentul EURES. Consilierul EURES specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă: obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE; servicii gratuite de mediere privind încadrarea în muncă în străinătate şi informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.
În martie au fost 35 de solicitanţi de loc de muncă în străinătate, din care 9 au fost femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania. Nivelul de instruire al solicitantului a fost de 4 (primar, gimnazial, profesional), 20 (liceal, postliceal) şi 11 (universitar).
Din activitatea desfăşurată a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.
„Referitor la activitatea AJOFM Alba, menţionăm faptul că în martie, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru 35 de persoane, ocupaţiile vizate fiind cele de lucrător în agricultură. Datorită faptului ca majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens”, a declarat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi.
Luna trecută, AJOFM Alba a primit de la persoane fizice 6 cereri în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România, pentru obţinerea prestaţiei de şomaj în alte state ( Spania 5, Italia 1).
Pentru certificarea legată de membrii familiei ai unei persoane în şomaj, care trebuie luaţi în considerare la calculul prestaţiilor, în cadrul AJOFM Alba au fost primite 5 solicitări pentru care s-au completat formularele, fiind eliberate pentru Spania.
Alte formulare eliberate cu referire la confirmarea înregistrării persoanelor înregistrate la AJOFM Alba şi indemnizate în alt stat membru – 2 (certificare înregistrare Grecia).

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com