Maghiarii din Rimetea au îngropat iarna cu toate relele

4 martie 2012 14:430 comments

Sâmbătă, 3 martie 2012, la Rimetea a avut loc Fărşangul, o tradiţie veche prin care se alungă iarna şi toate relele care s-au adunat peste an. În acest mod, maghiarii din Rimetea intră în Postul Paştelui, iar Fărşangul le prilejuieşte ultima mare petrecere înainte de post.
Pe lângă mulţi turişti din Ardeal şi din străinătate, la eveniment au fost prezente şi oficialităţi alături de Szocs Francisc – primarul din Rimetea: printre invitaţi s-au numărat Horaţiu Josan – primarul Aiudului, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, Sorin Bumb – vicepreşedintele CJ Alba, deputatul Cornel Olaru.
Pornind de la căminul cultural, alaiul personajelor ciudate (feciori, soldaţi, un preot, o mireasă, bocitoare, cerşetori ş.a.m.d.) a colindat tot satul. În jurul alaiului, nişte drăcuşori i-au vopsit pe faţă pe trecători pentru a-i feri de rele.
După ce a colindat tot satul, alaiul s-a dus la izvorul din centrul satului, unde
Fărşangul (sicriul iernii) a fost distrus cu bâtele şi îngropat odată cu toate relele. Este momentul în care sunt spuse liber în public, fără să se supere nimeni, toate păcatele sătenilor: pe lângă aceste păcate, unul e beţiv, unul are amantă ş.a. amintim şi noi nişte adevăruri care nu trebuie să supere: primarul Aiudului, Horaţiu Josan, s-a îmbărţişat cu duşmanul său politic Ion Dumitrel, a dat noroc cu Sorin Bumb, deputatul moţilor, Cornel Olar, a stat la masă cu conducerea primăriei Rimetea, la un pahar de palincă; deputatul Olar şi primarul din Rimetea şi-au urat succes pentru un nou mandat.
Apoi, băieţii care compun alaiul, împreună cu fetele şi adulţii din sat s-au dus la căminul cultural pentru ultimul bal înainte de postul Paştelui. Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com