Martisorul, cadou al primaverii si al prieteniei

1 martie 2017 10:434 comments

Mărţişoarele se oferă în luna martie acolo unde sunt români: în România şi Republica Moldova. Este un simbol al primăverii, dar şi de respect pentru cele pe care le apreciem: prietene, colege, mame.

Mărţişoarele se fac cadou începând cu prima zi a lunii martie şi se poartă până dupa ziua de 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii. Unele doamne poartă acest simbol al primăverii toată luna martie.

În Basarabia există obiceiul ca fetele să dăruiască la rândul lor mărţişoare bărbaţilor.

Şi în România sunt şi voci care spun că în anii bisecţi fetele ar trebui să ofere mărţişoare băieţilor.

Numele lunii Martie vine de la Zeul Marte – zeul războiului la români, dar şi protector al activităţilor agricole, personifica renaştera naturii, primăvara.

Istoricii spun că prima zi a primăverii era sărbătorită şi în urmă cu 8.000 de ani. Dacii aveau şi ei tradiţiile lor legate de sosirea primăverii: realizate în timpul iernii, aceste simboluri se purtau doar după 1 martie: era vorba de pietricele albe şi roşii înşirate pe o aţă. Cei mai înstăriţi aveau monede pe post de mărţişoare. Atârnate de fire de lână, negru cu alb, moneda (de aur, argint sau bronz) erau purtate pentru a avea noroc în anul ce ruma. Cei care purtau mărţişoarele-amulete aveau parte de sănătate, fertilitate, frumuseţe şi erau purtate până când copacii începeau să înfloreasca, fiind atârnate apoi de crengile lor.

„La Mulţi Ani” tuturor doamnelor, domnişoarelor, fetelor, mame, prietene, iubite, soţii, colege !

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com