Microcreditele, sprijin financiar pentru firmele mici din Regiunea Centru
ADR Centru a participat în luna septembrie la primul workshop internaţional organizat în cadrul proiectului DIFASS, pentru a identifica soluţii în creditarea microîntreprinderilor şi a firmelor mici dar şi pentru a prezenta soluţiile de accesare a microcreditelor, implementate la nivel regional. Primul workshop internaţional organizat în cadrul proiectului DIFASS – „Development of interregional financial assistance to SMEs and of non-grant instruments, a fost organizat în Estonia, la Tallinn şi a vizat prezentarea unor bune practici privind mecanismele de acordare a microcreditelor în Europa.
Peste 40 de invitaţi din Europa s-au reunit la Tallinn pentru a discuta despre microcredite, o formă de sprijin acordată întreprinderilor cu scopul de a facilita accesul acestora la investiţii de capital. Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la începutul anului 2012 într-un consorţiu format din 26 de parteneri internaţionali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la îmbunătăţirea eficienţei politicilor regionale pentru internaţionalizarea activităţii IMM-urilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Proiectul este finanţat prin Programul INTERREG IVC, al cărui obiectiv general este de a îmbunătăţi eficienţa politicilor şi a instrumentelor regionale. INTERREG IVC oferă finanţare pentru cooperarea interregională la nivelul Europei, este implementat în cadrul obiectivului „cooperare teritorială a Comunităţii Europene” şi este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
“În cadrul workshopului au fost prezentate o serie de bune practici constând în modalităţi de gestionare şi implementare a microcreditelor în diferite regiuni din ţări precum Estonia, Lituania, Suedia, Ungaria, Italia şi România. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a participat la acest workshop cu prezentarea unei bune practici privind microcreditele acordate de Opportunity Microcredit România IFN S.A. în Regiunea Centru. Prin acordarea de microcredite, această societate urmăreşte încurajarea spiritului antreprenorial şi sprijinirea întreprinderilor mici şi micro care desfăşoară activitate de producţie, prestări servicii, comerţ şi agricultură. Pentru ca aceste microcredite să devină mai accesibile grupurilor de persoane care nu au cunoştinţe în domeniul financiar şi care au acces limitat la tehnologie, au fost simplificate atât cererea de împrumut, cât şi procesul de aprobare” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Un instrument financiar care a generat interes pentru multe regiuni din Europa şi care a fost prezentat în cadrul workshopului pentru a fi transferat ca bună practică este sistemul on-line de management pentru microfinanţări: www.CREDINFO.eu
Prezentarea acestuia a fost susţinută de reprezentantul instituţiei care gestionează acest instrument, respectiv Asociaţia pentru Promovarea Intreprinderilor din judeţul Zala, Ungaria, de asemenea partener DIFASS. Acest instrument va face principalul subiect de discuţie în cadrul următoarei reuniuni DIFASS, care va avea loc în Vonyarcvashegy, Ungaria, în perioada 16-17 octombrie 2012. Cu acest prilej, consorţiul proiectului va demara activitatea de transfer al acestui instrument inovator în alte regiuni din Europa, precum Tallinn (Estonia), Bratislava (Slovacia), Castilla y Leon (Spania) şi Sardinia (Italia).
Ultimele noutăţi privind schemele de sprijin pentru finanţarea IMM-urilor sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.difass.eu
Sorin Poparadu