Ministrul Energiei: Am gandit cu cei de la Transgaz modernizarea si extinderea retelelor de gaze naturale

23 septembrie 2017 17:080 comments

Ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a aflat la Alba Iulia pentru câteva ore, unde s-a întâlnit cu colegii din ALDE.

Întrebat de solicitarea mai multor primari din Apuseni (23 de primari, coordonaţi de Ioan Călin Andreş, primarul PSD de la Cîmpeni) care doresc racodarea la reţeaua de gaz, ministrul Energiei a precizat: „Datorită faptului că avem o problemă destul de gravă privind lemnele de foc, existând anumite restricţii în legătură cu acestea, preţul pentru lemnul de foc s-a dublat aproape în ultimul an, am gândit o strategie împreună cu Transgaz, de modernizare şi extindere a reţelelor de gaze”.

Legea prevede la ora actuală ca toate procedurile de de concesiune a serviciilor de furnizare să se realizeze de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte. Pentru celelalte servicii publice (salubritate, apă, canal) fiecare primărie îşi face singură licitaţiile. În schimb, pentru extindere, modernizare şi reţele noi de gaze, licitaţiile pentru concesiune se desfăşoară la Ministerul Energiei.

Pentru a uşura lucrurile, ministrul Toma Petcu spune că săptămâna viitoare se va discuta un amendament la ordonanţa 64 din februarie 2017 (care face referire la calendarul de liberalizare a prețului la gaze). Prin acest amendament se va delega de la minister către primării dreptul de a organiza licitaţii pentru reţelele de gaze naturale.

Sunt două modalităţi de extindere a reţelelor de gaz: prin licitaţia făcută de către fiecare primărie sau prin constituirea de Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare (care poate reuni mai multe primării). Ministrul Energiei este încrezător că la licitaţii vor veni multe firme, chiar dacă în Apuseni realizarea reţelelor de gaze naturale este mult îngreunată de faptul că gospodăriile sunt împrăştiate pe dealuri.

Toma Petcu: „În paralel am discutat cu cei de la Transgaz… Şi ei pregatesc o strategie de extindere a coloanelor principale a reţelelor primare pentru alimentarea cu gaze a acestor comunitati. În perioada următoare, prin deblocarea acestor demersuri, să realizăm extinderea de reţele de gaz în comunităţi, reducând presiunea pe lemnul de foc şi în acelaşi timp să aducem un confort mai mare în casele oamenilor. Sunt convins că şi dezvoltarea economică a unor Unităţi Administrativ Teritoriale (primării) va fi mult mai uşor posibilă prin aceste aducţiuni de gaze, prin dezvoltarea reţelelor sau prin modernizarea lor. Acest lucru va fi comunicat prefecturilor care la rândul lor vor comunica primăriilor şi sper cât mai repede să fie pus în aplicare. Sunt foarte multe primarii care şi-au facut astfel de proiecte şi care pot fi puse în aplicare de îndată, urmând fiecare să îşi stabilească modalitatea de demarare a procedurii de licitaţie, în concordanţă cu legislaţia în vigoare”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com