Moții din Apuseni: “Domnule Korodi, nu lăsăm pe nimeni să-și bată joc de locurile noastre de muncă!”

6 mai 2012 09:361 comment

Fără locuri de muncă, aproape oriunde devine mai bine decât la noi acasă! Suntem moți, dar suntem tot mai puțini, pentru că mineri nu suntem lăsați să fim. Nu toți suntem în trecere prin Țara Moților! Noi chiar locuim aici.
Localitatea noastră este tot mai poluată, patrimoniul istoric este în degradare, infrastructura lipsește. Ce turism poți face într-o zonă lăsată în paragină și mâncată de sărăcie? Da, există 2-3 roșieni care și-au făcut publicitate pentru propria pensiune pe spinarea și stomacul gol al celorlalți 3.000 de roșieni. Dar noi, cei mulți, unde să muncim? Trăim într-o zonă fără infrastructură, o zonă cu multă poluare, o zonă în care patrimoniul se află într-o permanentă și continuă degradare… Noi suntem cei care vedem cu propriii ochi cum situația ar putea deveni și mai gravă dacă nu ar exista investitorul Roșia Montană Gold Corporation.
Noi, comunitatea din Roșia Montană, în aceste vremuri atât de tulburi din punct de vedere politic, venim la București să sancționăm comportamentul iresponsabil al anumitor politicieni români. Este iresponsabil comportamentul dlui fost ministru Attila Korodi, care preferă să îi arunce pe moții din Roșia Montană într-o nouă perioadă de incertitudine, chiar agonie. Culmea, folosind aceleași replici de acum 4 ani, aceleași chichițe juridice menite să întârzie crearea locurilor noastre de muncă.
Știm din experiență că această posibilă amânare nu poate fi decât temporară. Tragem un semnal de alarmă asupra modului în care dl Korodi preferă să-și bată joc de noi, de viața noastră și a copiilor noștri. Ministrul Mediului însuși recunoaște că din punct de vedere legal, Proiectului nu i se pot imputa aspecte majore. Dacă mergem pe litera legii, spune dl Korodi, se pot întruni condițiile pentru crearea a mii de locuri de muncă noi în regiune, locuri de muncă de care România are nevoie disperată.

Dle Korodi, dacă acest Proiect, în care 95% din comunitatea locală își pune speranțele de viitor, nu ar fi unul viabil și bun pentru România și pentru Roșia Montană, atunci până acum investitorului trebuia să i se spună clar să plece. Dar în lipsa altor argumente împotriva Proiectului, cei care se opun dintr-un motiv sau altul au ales să apeleze la cea mai murdară și incorectă modalitate: procesele repetate și piedicile judecătorești.
Așteptăm de atâția ani un răspuns, dle Korodi, de atâția ani așteptăm o soluție inclusiv din partea dumneavoastră. Nu aveți soluții, aveți tolba plină de suspendări, blocări, înfometări, batjocoriri, metode agresive și eficiente de distrugere orientate împotriva oamenilor din Roșia Montană și împrejurimi. Dacă ați fi utilizat 5% din energia, efortul și inteligența de care ați dat dovadă în tentativa de a ne îngropa definitiv pe toți cei 3.000 de moți din Roșia Montană, suntem convinși că acum nu veneam în fața Ministerului Mediului să ne luăm adio de la dumneavoastră protestând! Dimpotrivă, toți locuitorii din Apuseni, de orice etnie, română, maghiară etc., vă așteptau la final de mandat în Roșia cu flori și mulțumiri.
Interesele cetățenilor români din toate comunitățile locale ar trebui să primeze, nu interesele ascunse ale celor care știu doar să blocheze și să suspende. Interesul dumneavoastră nu este unul ministerial, să ne salvați de sărăcie, foamete și șomaj. Interesul dumneavoastră nu este nici măcar protecția mediului! Scopul dumneavoastră ne este clar: să ne distrugeți psihic și fizic, adâncind sărăcia, foametea și șomajul din Apuseni.
Pentru toate motivele de mai sus, 95% dintre roșieni – români, unguri, romi, indiferent de etnie – nu îl pot ierta pe Attila Korodi pentru lașitate și atitudine duplicitară de care a dat dovadă în ultimele zile din scurtul său mandat de ministru.

Asociația Pro Roșia, Roșia Montană

Asociația Pro Dreptatea, Roșia Montană

Asociația Studenților din Roșia Montană

Asociația Culturală Maghiară din Abrud și Roșia Montană

1 Comment

  • Bravo voua ca va sustineti interesele. Sper ca noul Guvern Ponta sa va auda doleantele si sa dea drumul la joburile care va sunt refuzate de 15 ani!

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com