Moţii îl cinstesc pe Crăişorul Munţilor: Complexul muzeal Avram Iancu va fi redeschis duminică
Duminică 1 septembrie în comuna Avram Iancu va avea loc inaugurare a Complexului muzeal “Avram Iancu”, reabilitat cu fonduri de la Ministerul Culturii. Lucrările incluse în proiectul “Reabilitare muzeu memorial Avram Iancu (consolidare, restaurare, punere în valoare)” au început în 2010 şi au fost finalizate în acest an, cu un buget de 4,8 milioane lei. Proiectul a fost o iniţiativă a Primăriei Avram Iancu şi Consiliului Judeţean Alba şi a vizat dezvoltarea turismului în zonă prin valorificarea patrimoniului existent.
Complexul Muzeal, ce adăpostește și Casa Memorială Avram Iancu, a fost deschis prima dată publicului în anul 1924, în cadrul unor manifestări la care a participat și șeful statului de la acea vreme, Regele Ferninand I al României. În vara anului 2010 Complexul Muzeal a intrat într-un proces de reabilitare integrală, fiind închis publicului.
Reabilitarea acestor obiective istorice au cuprins lucrări de arhitectură, la instalaţiile electrice interioare şi exterioare, de consolidare a fundaţiilor, pereţilor subsolului şi a structurii de lemn şi a gardului. În plus, a fost realizat şi montat bustul eroului naţional Avram Iancu.
Manifestările legate de acest eveniment vor începe duminică cu ora 10.00, când va fi dezvelit bustul eroului naţional. Manifestările continuă de la ora 11.00 cu slujbă de Te Deum, cuvântul oficialităţilor, depunere de coroane şi un moment evocator: “Avram Iancu şi cauza naţională: devotament şi acţiune”.
În program mai sunt incluse un spectacol de muzică patriotică, vizitarea casei memoriale şi a Muzeul Memorial “Avram Iancu”.
Tot în cadrul festivității de inaugurare, prin amabilitatea Centrului Național al Cinematografiei și a Arhivei Naționale de Filme, vor fi proiectate și două filme de arhivă. Țara Moților, realizat în 1939 în regia lui Paul Călinescu, a obținut, în același an, Premiul pentru Documentar al Festivalului de la Veneția, având comentariul sonor semnat de Mihail Sadoveanu. Filmul prezintă viața moților din Munții Apuseni. Cel de-al doilea film ce va fi proiectat, Munți în flăcări, a fost realizat în anul 1980, în regia lui Mircea Moldovan și prezintă aspecte din lupta pentru libertate a românilor conduși de Avram Iancu.
Muzeul este adăpostit în casa construită în jurul anului 1800 de către părinţii lui Avram Iancu, Alexandru şi Maria. Este o casă tipic moţească, din 1801, cu acoperiş ţuguiat şi terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite în anul 1924 de către Asociaţia ASTRA din Sibiu. Până în 1972 anexele casei au servit ca săli de clasă pentru şcoala primară din satul Inceşti. În 1972, la centenarul morţii lui Avram Iancu, muzeul s-a reorganizat, realizându-se într-o anexă expoziţii de istorie şi etnografie. Sunt expuse fotografii, documente de familie, obiecte personale, tunul, săbiile şi fluierul lui Iancu, arme, drapele. În expoziţia de istorie se păstrează certificatele sale şcolare de la Gimnaziul crăiesc din Zlatna, protocolul crăiesc în care se află înregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei de la 1848 – 1849 din Transilvania. Expoziţia etnografică cuprinde port moţesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confecţionau ciubere, tulnice, căruţe.
Comments are closed