Ne despărţim de Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ, noul mitropolit
Sărbătoarea Bunei Vestiri (25 martie) din acest an va fi o sărbătoare care va rămâne în memoria credincioşilor din Eparhia de Alba şi Mureş ca o mare despărţire. Şi asta pentru că Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, a fost ales vineri, prin vot secret, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. Scaunul de mitropolit a rămas vacant în urma trecerii la cele veşnice, la 31 ianuarie a.c., a Arhiepiscopului Bartolomeu Anania, iar slujba de întronizare a noului mitropolit va avea loc de Buna Vestire, pe 25 martie.
De numele IPS Andrei se leagă fără doar şi poate redimensionarea vieţii spirituale din Alba, schimbarea percepţiei despre importanţa şi mai ales viaţa spirituală şi comuniunea cu Mântuitorul Iisus Hristos prin Taina Euharistiei. În majoritatea parohiilor din Alba, comuniunea din Potirul Mântuirii a fost aprofundată în cei peste 20 de ani de când ne-a fost păstor sufletesc. În jur de 200 de biserici au fost construite sau au avut parte de lucrări capitale în cei 20 de ani de păstorire, pentru toţi credincioşii din Alba şi Mureş, care fac parte din Arhiepiscopia de Alba Iulia.
Despre IPS Andrei, pe scurt
Andrei Andreicuţ, noul Mitropolit al Clujului s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967 – 1972). După terminarea facultăţii a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca. Din anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, cu licenţă în vara anului 1978.
În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfinţitului Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia şi, ulterior, numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe P.C. arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza de doctorat şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii – Teologie sistematică – sub îndrumarea P.C. pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de “Doctor în Teologie” în anul 1998. În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iulia a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. În 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de „Mare Ofiţer”.
Un literat, un om de cultură şi trăire
IPS Andrei a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal “Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia, şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Ulterior, în calitate de arhiepiscop de Alba Iulia, a făcut demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia, primele cursuri fiind începute în 1991. Andrei Andreicuţ predă în prezent, în cadrul facultăţii, disciplina “Morală şi Spiritualitate Ortodoxă”, iar în perioada 2000-2008 a fost şi decan al facultăţii, din 2008 deţinând funcţia de decan onorific, iar din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria).
În plan cultural, IPS Andrei a înfiinţat tipografia Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei şi Editura “Reîntregirea”, a pus bazele revistei “Credinţa Străbună” (organul cultural şi de presă al Arhiepiscopiei de Alba Iulia) şi ale revistei Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, “Credinţa Ortodoxă”.
La iniţiativa şi sub coordonarea sa a fost reeditată “Psaltirea de la Alba Iulia din 1652” (la 350 de ani de la prima apariţie, în ediţie critică) şi a fost retipărit “Noul Testament de la Bălgrad din 1648” (tot în ediţie critică).
În 25 decembrie 2001, arhiepiscopul de Alba Iulia a înfiinţat Radio Reîntregirea, un post de radio creştin care acoperă, ca emisie, judeţele Alba şi Mureş din subordinea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
Controversele trecutului
În 2005, arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Andrei a candidat pentru scaunul de mitropolit al Ardealului, fiind susţinut de IPS Bartolomeu Anania, dar a pierdut atunci în faţa actualului mitropolit, IPS Laurenţiu Streza.
Andrei Andreicuţ a fost acuzat şi de colaborare cu fosta Securitate, iar în 2007 CNSAS a stabilit că a făcut poliţie politică. Ulterior, ierarhul a atacat în instanţă decizia CNSAS, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestaţia formulată şi a constatat nulitatea deciziei consiliului. Mass media a fost însă mai preocupată să prezinte şi să sublinieze calitatea sa de informator conform deciziei CNSAS, însă a „uitat” să trateze cu aceeaşi importanţă decizia instanţelor de judecată care l-au absolvit juridic de orice vină.
În această săptămână Arhiepiscopia de Alba Iulia se va despărţi de un mare Arhiereu, iar Biserica Ortodoxă Română va câştiga un mare Mitropolit.
Florin Soare