Necenzurat, un proiect national pentru prevenirea si combaterea consumului de droguri

15 februarie 2017 16:454 comments

necenzurat

Începând cu al doilea semestrul acestui an şcolar 12 şcoli din Alba participă la proiectul naţional de formare de abilităţi „Necenzurat”.

Este vorba de Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş, coala Gimnazială Nr. 2 Sebeş, Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vinţu de Jos, Şcoala Gimnazială Pianu de Sus, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul Teologic Romano-Catolic Alba Iulia, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia şi Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia.

Proiectul „Necenzurat” este implementat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba şi Consiliul Judeţean Alba.

CPECA aduce în acest proiect specialişti formaţi la nivel naţional pe acest proiect şi de către psihologii şcolari din cadrul unităţilor de învăţământ enumerate mai sus, formaţi de către formatori autorizaţi din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba Iulia. Specialiştii CPECA Alba asigură şi coordonarea şi monitorizarea implementării proiectului în cele 12 unităţi de învăţământ.

Proiectul se desfăşoară în România anual începând cu anul 2009, dar el a fost implementat, în mai multe etape, în 17 state europene, dar şi în numeroase ţări din Asia, Africa şi America, şi a fost iniţiat de „Mentor International Foundation”, fiind bazat pe modelul influenţei sociale.

„Cele mai recente cercetări si publicaţii recunosc faptul că, pentru cei mai mulţi adolescenţi, consumul de droguri este parte a unui stil de viaţă. Aceasta înseamnă că există o importantă influenţă socială asupra consumului de tutun, alcool sau alte droguri. Noile forme de  prevenire utilizează programe de instruire bazate pe abilităţi sociale inteligibile, unde comportamentele sociale sunt introduse si exersate, ajutând astfel la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali, la îndemnul de a consuma droguri„”, se arată într-un comunicat CPECA Alba.

„Scopul acestei abordări este de a dezvolta, în rândul elevilor de 12-14 ani, aptitudini specifice şi resurse de care au nevoie pentru a rezista influenţelor sociale, de a înţelege corect cunoştinţele despre droguri şi efectele lor asupra sănătăţii individuale şi colective.

Influenţa socială este cuprinsă în programe ca un factor de protecţie în prevenirea consumului de droguri. Metodele interactive utilizate în proiectul „Necenzurat” sunt axate pe intensificarea abilităţii de a integra relaţiile sociale și o puternică reţea socială este antrenată în modul de abordare a drogurilor, a consumului de droguri şi a urmărilor acestuia.

Proiectul este compus din 12 lecţii, planificate pentru a fi parcurse în timpul unui semestru şcolar, şi au  un caracter interactiv, dinamic, bazat pe multe jocuri de rol, exerciţii practice care stimulează creativitatea, invită participanţii la reflexie, dezvoltă o atitudine critică la adresa comportamentului adictiv şi îmbogăţesc cunoştintele despre substanţele psihoactive şi efectele acestora asupra dezvoltării psihosomatice.

Programul conţine şi o componentă adresată părinţilor copiilor participanţi, cu scopul de  a facilita interacţiunea dintre elevi-familie- şcoala prin pozitivarea relaţiilor şi raporturilor educaţionale  privind educaţia pentru viaţă, precum şi dobândirea de abilităţi privind prevenirea consumului de droguri, formarea de atitudini potrivite şi modele adecvate cu privire la abordarea situaţiei de consum.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba vor fi tipărite materialele necesare implementării proiectului, respectiv caietele pentru elevi, ghiduri metodice pentru psihologii şcolari şi specialiştii CPECA care vor desfăşura lecţiile „Necenzurat”, precum şi seturi de 47 cartonaşe cu întrebări şi răspunsuri despre droguri şi efectele consumului”, se mai arată în comunicatul CPECA.

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com