Noul consiliu local începe să-şi intre în mână

9 iulie 2012 16:380 comments

Luni, la Alba Iulia, a avut loc prima şedinţă ordinară a noului consiliu local, constituit în urma alegerilor din 10 iunie. În cadrul primei şedinţe, noii consilieri locali, nu mai puţin de 13 faţă de mandatul trecut, au început încet să-şi intre în mână şi să se acomodeze cu statutul dobândit.
Un lucru care a ieşit în evidenţă, a fost faptul că edilul Mircea Hava s-a declarat nemulţumit de prestaţia secretarului primăriei, Marcel Jeler, în ceea ce priveşte organizarea şedinţei de consiliu.
La un moment dat, primarul Mircea Hava a părăsit prezidiul şedinţei de consiliu, alegând să se aşeze lângă presă, spunând faptul că nu mai dă niciun sfat. Un moment încins al şedinţei a fost solicitarea Societăţii Grup Corint SA, în care se spunea că nu mai pot suporta costurile schimbării de gardă ce se desfăşoară în fiecare zi în Cetatea Alba Iulia.
Consilierii locali au precizat că reprezentanţii firmei ar trebui să vină la discuţii pentru a vedea exact cât se cheltuie pe respectivul serviciu, deoarece în adresă nu se specifică acest lucru, şi cât din costurile serviciului pot fi suportate de către primărie. Aleşii locali au spus faptul că o eventuală decontare parţială a acestui serviciu se va putea face doar pe baza unui proiect de hotărâre.
În adresa respectivă, Grup Corint a precizat faptul că aleşii locali ar trebui să examineze posibilitatea decontării serviciilor schimbului de gardă la porţi, pe strada Mihai Viteazul, deoarece din 15 iulie firma nu-şi mai permite aceste cheltuieli, motiv pentru care spectacolul schimbului de gardă nu va mai avea loc. Edilul Mircea Hava a sugerat că o asemenea adresă nu trebuia adusă astfel în consiliu, aceasta trebuind în prealabil să fie bine pregătită. “Cu aşa ceva nu trebuie venit în Consiliu Local. Chestiunea trebuia pregătită. Trebuie văzut cât se cheltuie şi cât ne putem permite şi apoi venit în CL”, a spus Mircea Hava.
La finalul şedinţei de CL, primarul Mircea Hava ţinut să facă anumite precizări în legătură cu prima şedinţă ordinară a noului Consiliu Local: “Toate proiectele au trecut cu majorităţi zdrobitoare. Ceva ce am observat, eu recunosc nu mă mai implic în pregătirea şedinţelor de consiliu, cu toate că nu trebuia să fac lucrul acesta. Am lăsat această muncă celor care trebuie să o facă, în special secretarului. Şi cu asta sunt multe lucruri care nu se petrec aşa cum ar trebui. Unele sunt mai grave, altele mai puţin grave. Normal că o să sesizez pe cine trebuie, pentru că asta este România şi astea sunt legile din România. Poate, cine ştie, se adună cei din Parlament şi modifică legi mai importante decât cele care le-au modificat. În general, am observat că noii consilieri vor să cunoască, normal că trebuie să fie informaţi, dar se informează şi singuri de ce votează, despre proiectele de lege şi acesta este un lucru extraordinar”, a declarat Mircea Hava.
Un lucru aparte în prima şedinţă ordinară a CL a fost şi faptul că aceasta a ţinut destul de puţin, aleşii locali votând cele 22 de proiecte din ordinea de zi în aproximativ o oră.
În ce priveşte şedinţa extraordinară a CL Alba convocată marţi, având ca punct de discuţie cererea de revocare a viceprimarului Paul Voicu, cerută de 4 consilieri PSD şi trei PNL, edilul Mircea Hava spus că schimbările sunt oarecum la modă pentru cine are majoritatea. “Poate ar trebui să-i întrebaţi pe cei ce au iniţiat acest proiect de ce are loc şedinţa, cei patru de la PSD şi ceva de la PNL, care doresc schimbarea viceprimarului. E o chestiune legată de…ce să zic, eu chiar acum vorbesc şi de funie în casa spânzuratului, într-o Românie în care lucrurile la nivel înalt, aţi văzut cum se întâmplă, eu aş vrea să discut de morală şi de bun simţ. O să vedeţi mâine ce se întâmplă. Însă, în orice caz, mâine va fi o şedinţă normală, noi nu ne tensionăm, nu ne agăţăm de nimic. O să participăm la şedinţă, o să se facă tot ce spune regulamentul, se va vota în cabina de vot, în urnă cu buletine de vot deci totul făcut aşa cum scrie la carte, ca oamenii care doresc schimbarea să aibă secretul absolut al votului. După legile noastre putem schimba săptămânal viceprimarul, de câte ori se trezesc cei 7 consilieri, pentru că asta este o treime. Deci, o treime din consiliu de câte ori depun o cerere în sensul acesta, de atâtea ori ne adunăm şi discutăm, votăm ceea ce doresc cei 7 consilieri. Aceasta este legislaţia”, a precizat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com