O calatorie europeana pentru cativa elevi din Teius
O excursie de vis!!! (comunicat)
În perioada 17-24 aprilie elevii Liceului Teoretic Teiuş au participat la o excursie pe ruta: Praga – Nürenberg – Paris – Zürich.
Prima noastră oprire a fost la Praga, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei.
Arhitectura sa incredibilă a fost moştenită în cei peste 1.000 de ani de istorie, iar clădirile sale sunt nemaipomenite. Centrul vechi din Praga este o minune arhitecturală, cu multe clădiri în diverse stiluri. Următoarea zi am ajuns în oraşul german Nűrenberg. Istoria orașului se împarte în două: înainte și după al Doilea Război Mondial. Și asta pentru că peste 90% din oraș a fost bombardat, ajungând astfel al doilea cel mai distrus oraș din Germania,după Dresden. Momentul culminant al excursiei a fost Parisul. După o călătorie palpitantă cu metroul am ajuns la Turnul Eiffel. Nu ştiu alţii ce au simţit, dar eu am fost de-a dreptul şocată de mărimea şi de frumuseţea acestei clădiri. Simbol al Parisului, al Franţei, Turnul Eiffel este cel mai vizitat monument plătit al lumii, cu peste 6 milioane de vizitatori pe an.Această zi superbă trebuia să se termine cu o plimbare pe Champes-Elysees, însă am fost anunţaţi că a avut loc un atentat, motiv pentru care am fost duşi la hotel. Am mai vizitat următoarele locaţii: Louvre, Cartierul Latin, Panteon, Sorbona, Notre-Dame, Montmartre şi am avut parte de o croazieră pe Sena. După două zile superbe la Paris, am plecat la Versailles unde am vizitat Palatul. Plecând cu melancolie din Franţa ne-am continuat drumul spre Elveţia unde am vizitat frumosul oraş Zürich.
Despre această excursie de vis am cerut părerea unor participanţi:
Elevul Tecşa Cătălin, clasa a X-a U, ne-a relatat următoarele: „Această excursie nu numai că ne-a deschis mintea spre noi culturi şi ne-a dat posibilitatea de a înţelege modul oamenilor de viaţă, dar şi de a exersa modul de adaptare în anumite situaţii. A fost, este şi va fi o amintire de neuitat pentru toţi cei are am participat. În această excursie am învaţat să avem sprit de echipă, am avut ocazia de a ne plimba alături de prietenii noştri şi de a descoperi împreună lucruri noi şi de a ne descurca în situaţii dificile”.
Diana Trif, clasa a VI-a A: „Despre această excursie am doar cuvinte de laudă. Cel mai mult mi-a plăcut în Paris. Parisul este un oraş generos, oferind locuitorilor săi un flux constant de cultură şi evenimente. Din Turnul Eiffel poţi vedea bulevardele mari, fântânile superbe şi apusurile portocalii. Suvenirurile din vitrine îţi făceau cu ochiul. În Eleveţia oraşele aveau clădiri impunătoare cu arhitectură deosebită oferind o atmosferă încântătoare”.
D-nul Mircea Pădurariu – Călătoria visată: „Trăind într-o societate închisă până în 1989, adolescenţa mi-a fost marcată de melodia formaţiei Mondial, foarte cunoscută în anii 70 pe „harta Europei”, pe versurile lui Ion Minulescu. Mă vedeam şi pe mine călătorind prin diferite ţări de pe continent „dar mă trezeam spre ziuă cu ochii tot spre hartă”. Acum, când s-a ivit această ocazie, mi-am zis că trebuie să profit de ea şi m-am înscris ca însoţitor al nepotului meu. Aşa am avut ocazia să văd Praga medieval, Nürnbergul, o operă arhitectonică deosebită, care deşi a fost distrusă în mare parte în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost refăcută, atrăgând turişti din toate colţurile lumii. La Reims am păşit pe urmele regilor Franţei, încoronaţi aici în această catedrală impunătoare. Pentru vizitarea Parisului au fost alocate trei zile, dar la ce poate oferi acest oraş, probabil că şi o săptămână ar fi fost puţin. La Paris am avut bucuria de a avea un ghid de excepţie. Domnul Teodoru – ghidul nostru – ne-a plimbat pe la: Turnul Eiffel, Muzeul Louvre, Arcul de Triumf, Le Jardin de Luxembourg, Champs Elysees, Institutul francez, Centrul Cultural „Jaques Chirac” şi Universitatea Sorbona, dar în modestia domniei sale a omis să ne spună că şi dumnealui este dublu licenţiat al acestei vestite universitaţi. Ultima zi la Paris a fost dedicată Palatului de la Versailles. Acest periplu minunat s-a încheiat în Elveţia la Zűrich, un oraş curat şi îngrijit ca un ceas făcut pe aceste meleaguri. Au fost câteva zile superbe petrecute în locuri încărcate de semnificaţie istorică şi turistică, iar „vinovaţi” pentru această aventură, cu siguranţă mă va marca de acum încolo, se fac doi dascăli ai Liceului Teoretic Teiuş, doamna Molnar şi domnul Cotoară, care au îndrăznit să gândească un proiect cutezător şi în plus au avut şi perseverenţa de a-l duce la bun sfârşit. Pentru toate acestea le mulţumesc cu mult respect. Mircea Pădurariu – un om fericit !”
Ar mai fi multe de povestit, dar nimic nu se compară cu propria experienţă. În concluzie, vă recomand cu căldură aceste destinaţii.