O femeie în vârstă de 74 de ani este în pericol să piardă 760 de hectare de pădure
Următoarele luni sunt cu mari emoții pentru familia Simonei Andreia Păun, o femeie în vârstă de 74 de ani, pentru că așteaptă decizia finală într-un proces în care se judecă de 13 ani pentru o pădure pe care a pus ochii omul de afaceri Răzvan Grigorescu.
Grigorescu a fost anchetat și a stat în arest pentru interceptări ilegale in cazul lui Gheorghe Davidescu, fost prefect de Argeș, fiind acuzat de infracțiuni informatice și la legea siguranței naționale.
Miza este mare. Un teren de 760 de hectare de pădure din zona comunei Nucșoara, din județul Argeș. Teren care aparține de drept familiei Păun, dar Răzvan Grigorescu se luptă să demonstreze că nu este așa cu ajutorul unor oameni precum Florin Costiniu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție condamnat în 2012 la închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență. De altfel, Răzvan Grigorescu l-a și avut ca avocat pe Florin Costiniu în acest caz.
Cum a început totul?
Răzvan Grigorescu a cumpărat în 2007 drepturile litigioase pentru moștenirea bâtrânului Paul Gheorghe Dimitrie – considerat a avea demență senilă- și a obtinut în acest mod 670 de hectare de padure. Paul Gheorghe Dimitrie moștenise acest teren de la Paul N. Paul, tatăl său.
Tot în același an, Simona Andreia Păun a intrat în posesia a 760 de hectare de pădure – moștenire de la bunicul său – teren naționalizat de comuniști în primii ani după ce au venit la putere.
Bucuria femeii și a familiei ei nu a fost de lungă durată pentru că în 2009 Răzvan Grigorescu a dus în instanță Romsilva și Primăria Nucșora pentru că i-au retrocedat acest teren. Pe bunicul Simonei Andreia Păun îl chema Anton N. Paul și era fratele lui Paul N. Paul, tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie – cel de la care a cumpărat Răzvan Grigorescu drepturile litigioase fâcând astfel rost de o pădure de 670 de hectare. Simona Andreia Păun moștenea pădurea ca urmare a unui partaj dintre frații Paul N. Paul și Anton N. Paul.
Cum nu i-a fost îndeajuns terenul de sute de hectare de la bătrânul Paul Gheorghe Dimitrie, în 2009 a început revendicarea moștenirii Simonei Andreia Păun. În proces, Grigorescu se bazează pe un document prin care pădurea a fost naționalizată de comuniști de la “Paul și N. Paul”. Apărarea lui Răzvan Grigorescu spune că Paul și N. Paul sunt una și aceeași persoană – Paul N. Paul, tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie. Însă actele de partaj din 1929 dintre cei doi frați demonstrează că vorbim despre doi oameni: frații Paul Paul N. Paul și Anton N. Paul.
Pe lângă faptul că a apelat la o astfel de chichiță administrativă, Răzvan Grigorescu a apelat la oameni celebri în lumea judiciară pentru comportamentul lor reprobabil. De exemplu, procesul a început la Curtea de Argeș pentru că de această juridicție aparține Primăria Nucșoara, dar a fost strămutat peste noapte la Judecătoria Alba-Iulia cu ajutorul lui Florin Costiniu, cel despre care v-am zis deja ca a fost condamnat pentru corupție.
În 2011, Judecătoria Alba-Iulia i-a dat câștig de cauză Simonei Andreia Păun, dar Răzvan Grigoresnu nu s-a lăsat și a făcut recurs.
Apoi, în 2012 completul de judecată a luat o decizie care a surprins peste măsură familia Păun din cauza casării deciziei anterioare și retrimiterea la judecătorie. Au urmat ani de pauză, dar în 2022 cazul a fost reluat și în primăvară familia Păun câștigat fără tăgadă la Judecătoria Alba-Iulia.
Dar Răzvan Grigorescu iar a făcut recurs, iar acum familia este în situația de a sta cu emoții pentru decizia finală, definitivă. Familia are emoții pentru că din completul de judecată face parte și doamna judecătoare Silvia Iosa, cea care conduce Secția Civilă a Tribunalului Alba. Doamna judecătoare este printre cei care au decis în 2012 casarea cazului și astfel procesul a fost prelungit cu încă zece ani.
“Mi-aș dori să se termine cât de curând și să se termine cu bine pentru noi. Bunicul meu a pierdut acest teren în urmă cu mai bine de 70 de ani. Atunci l-am pierdut din cauza comuniștilor. Acum riscăm să îl pierdem din cauza unor oameni care nu vor decât să se îmbogățească prin tot felul de tertipuri.Vreau doar să am în continuare ceea ce aparține familiei mele, iar o pădure valoroasă material, dar și emotional să nu ajungă în mâinile unor oameni care nu vizează decât să aibă rapid mai mulți bani. Am văzut cu toții în ultimii ani ce se întâmplă cu pădurile României și cu casele oamenilor când o pădure dispare. Sper că judecătorii vor vedea acest lucru și vor lua o decizie corectă și care să le permită să doarmă cu conștiința împăcată”, afirmă S