O nouă carte despre fiinţă şi credinţă, despre universal şi românesc

5 iulie 2012 16:133 comments

Zilele trecute am luat parte la lansarea unui nou volum (autorului nici nu-i pasă al câtelea) semnat de teologul, filozoful, scriitorul, poetul, profesorul George Remete.
În aula Dumitru Stăniloaie, plină de căldură, din cauza arşiţei de afară, dar şi din cauza căldurii de care este înconjurat părintele George Remete, a avut loc prezentarea volumului „Fiinţa şi credinţa”, primul volum al unei serii de patru.
La eveniment au participat numeroşi studenţi, cadre universitare, preoţi, teologi, membrii ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, dar şi ÎPS Irineu, care în cadrul aceluiaşi eveniment a fost aniversat la împlinirea de 59 de ani. Cei prezenţi au cântat „La Mulţi Ani” şi i-au urat arhiepiscopului „Multă Sănătate”.
ÎPS Irineu, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia a declarat în faţa auditoriului: „Îmi aduc aminte în perioada studenţiei (eu fiind cu un an mai mare decât el) că despre George Remete se spunea că este cel mai conştincios dintre studenţi. De atunci şi-a pus bazele vastei sale culturi…Sper ca părintele Remete să continue să scrie cărţi pentru bucuria inimii şi sufletului nostru”.
Prof. Daniel Beaz, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia: „Faptul că volumul a apărut la Editura Academiei este o garanţie în plus pentru calitatea autorului şi a textului cărţii… Această carte vine să întregească zestrea universităţii noastre şi a teologiei româneşti. Citind în această carte am regăsit bucuria de a citi şi altceva decât matematică”.
Preotul Emil Jurcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: „Ştiu că o să-i supăr pe teologi, dar de la Dumitru Stăniloaie e cartea cea mai profundă. Ce reprezintă cartea pentru George Remete? Este o căutare foarte serioasă, cu 2.000 de citate bine alese şi aşezate. Repet, este o carte foarte grea, iar cei care o vor citi vor descoperi profunzimea domniei sale. În cuprinsul cărţii, autorul pune întrebări şi face afirmaţii scandaloase, pentru ca la concluzii să se întoarcă la profunzime. Eu vă spun că nu multe şcoli se pot lăuda cu asemenea producţie de carte (ştiu că sună a colhoz), cu atâta trudă şi dăruire”.
George Remete: „Când i-am propus ÎPS Irineu să fie prezent la prezentarea cărţii am aflat că în aceeaşi zi, 2 iulie, e şi ziua sa de naştere. Atunci i-am propus să amânăm lansarea cărţii cu o zi, dar Prea Sfinţia sa a spus că acceptă cu căldură să vină de ziua sa la lansarea de carte”.

Dorul, condiţia românească a fiinţei
Ultimul capitol al celui de-al patrulea volum din această serie se va numi „Dorul, condiţia românească a fiinţei” (titlul va fi varianta în latină a acestei expresii care ne aduce aminte de Constantin Noica şi „sentimentul românesc al fiinţei”).
„Despre orice aş vorbi, vorbesc ca un teolog. Eu sunt preot şi teolog, sunt un soldat al Domnului. Vreau să vă spun ce m-a împins pe mine să scriu această carte. Primul impuls al cărţii a fost urgenţa întâlnirii dintre intelectualii laici şi teologi. Al doilea impuls a fost faptul că suprema înţelegere, suprema simţire, e cea a cunoaşterii populare. Simţirea şi înţelegerea e aceea că nimeni pe pământ nu a avut o cunoaştere mai mare decât părinţii noştri. Supremul spiritualităţii noastre este spiritualitatea populară. Vreau să vă spun că ultimul capitol din volumul IV se va numi „Dorul, condiţia românească a fiinţei”. Dumnezeu este dor, este permanentul dor de a crea ceva. Ce l-a împins pe Dumnezeu să-l facă pe fiul său? Dorul. Ce l-a împins pe Dumnezeu să facă lumea? Dorul (…).
Ce impuls am avut să scriu? Al treilea impuls a fost revolta, faptul că lumea nu ştie, nu crede că a avut părinţi grozavi. Asta e revolta mea. Dacă ajungi undeva în Occident şi susţii printre intelectuali că inteligenţa valahică este deosebită, se vor uita la tine cumva…Dar credinţa mea deplină este că părinţii noştri, strămoşii noştri au fost oameni întregi”.
Câteva din cărţile scrise de George Remete:
„Sfintele taine în reforma luterană şi la W. Pannenberg, din viziune ortodoxă”, Alba Iulia, 1999.
„Cunoaşterea prin tăcere”.
„Contribuţii la studiul Istoriei Bisericii Universale”, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2001.
„Dogmatica Ortodoxă”, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2000.
„Poezii”, 2010.
„Heidegger, între fenomenologie şi teologie”, 2010.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com