Ochelari şi consultaţii gratuite pentru pensionari

5 iunie 2012 16:030 comments

Pe parcursul lunii iunie, sub sloganul „Ai grijă de ochii tăi”, la Alba Iulia se desfăşoară o campanie pentru combaterea afecţiunilor oculare. Pe parcursul acestui an, Alba Iulia-Capitală a Sănătăţii prilejuieşte acţiuni pentru responsabilizare, conştientizare, prevenţie în cazul diferitor categorii de boli: martie – a fost o lună dedicată femeilor şi afecţiunilor specifice femeilor, aprilie – o lună pentru persoanele cu autism, mai – o lună pentru persoanele care suferă de afecţiuni de inimă (boli cardiovasculare).
La Spitalul Judeţean s-au efectuat peste 3.000 de analize medicale gratuite: testări Babeş-Papanicolau, testări de osteoporoză, electrocardiograme, spirometrii, măsurarea tensiunii arteriale, precum şi colesterol, glicemie, trigliceride”, a precizat Teodora Cristescu, reprezentanta Houston Cluj.
În fiecare săptămână a lunii iunie, vor fi trataţi gratuit pensionarii cu venituri sub 750 lei: vor fi făcute analize gratuite şi, în anumite cazuri, se vor face ochelari, tot gratuit. La Alba Mall, un medic optician va fi la dispoziţia celor cu probleme oculare. Pacienţii cu cataractă sau afecţiuni mai grave vor fi dirijaţi la Spitalul Judeţean pentru a fi trataţi. Săptămânal se vor efectua operaţii de cataractă cu implant de cristalin (12-15 cazuri săptămânal).
„Noi ne-am învăţat să tratăm boala. Acum însă vrem să prevenim, să anticipăm. Este foarte importantă conştientizarea riscurilor pentru fiecare categorie de afecţiuni, vrem să facem prevenţie, diagnosticare precoce. Ca fost director de spital vă spun că până acum se plătea dacă aveai mai mulţi bolnavi. Acum se încearcă o altă abordare: se plăteşte mai mult pentru prevenirea anumitor afecţiuni. Evident este mult mai ieftin să previi, să anticipezi, decât să internezi, să tratezi o persoană bolnavă”, a spus Horia Timiş, directorul DSP Alba.
La rândul său, primarul Mircea Hava a declarat: „Încercăm să completăm ceea ce face statul în mod obişnuit. Oamenii nu au învăţat că spitalul nu este azil. Încercăm să prevenim pentru ca prin prevenţie să tratăm mai puţin, să cheltuim mai puţin pe internări şi pe tratamentul oamenilor”.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com