Parastas în memoria Episcopului Ioan Mihălţan la Ohaba

19 martie 2012 15:511 comment

Duminică, 18 martie, la Ohaba, judeţul Alba, a avut loc comemorarea a patru ani de zile de la trecerea la cele veşnice a Preasfinţitului Ioan Mihălţan, episcop al Oradiei, Bihorului şi Sălajului vreme de 17 ani. Cu acest prilej se va oficia Sfânta Liturghie şi slujba parastasului la mormântul ierarhului, care se află sub streaşina bisericii în care a slujit aproape 40 de ani.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhim. Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor, alături de 12 preoţi foşti colaboratori şi ucenici apropiaţi ai PS Ioan, de la Oradea, Sibiu, Târgu-Mureş, Alba Iulia şi din parohiile învecinate.
Născut la 26 septembrie 1926 în satul Ohaba din judeţul Alba, Preasfinţitul Părinte Ioan Mihălţan a primit la botez numele de Ioan. A urmat cursurile liceului Vasile cel Mare din Blaj (1939-1947) şi studiile Institutului Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1947-1951).
În anul 1951, a fost hirotonit preot pe seama parohiei din satul natal, Ohaba, unde a desfăşurat o importantă activitate pastoral-misionară timp de aproape 40 de ani.
După ce a intrat în monahism la mănăstirea Sâmbăta de Sus, în ianuarie 1990 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei. În urma trecerii la Domnul a Episcopului Vasile Coman, Preasfinţitul Ioan Mihălţan a fost ales Episcop titular al Episcopiei Oradiei, fiind instalat la 25 octombrie 1992.
A trecut la viaţa veşnică în dimineaţa zilei de 17 martie 2008, după o grea suferinţă. Sorin Poparadu

1 Comment

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com