Parteneriat pentru dezvoltare între micii producători agricoli și consumatorii din mediul urban

12 februarie 2013 14:061 comment

Luni, 18 februarie, în sala Mihai Viteazul (100) a Consiliului Județean Alba, de la ora 10.00, va avea loc o nouă ședință a Comitetului de Dezvoltare Rurală a Județului Alba, organism cu rol consultativ înființat în anul 2006 la inițiativa Consiliului Județean Alba, cu rolul de a oferi agricultorilor din județ un cadru oranizat de cunoaștere reciprocă, dialog și consultare.
În cadrul reuniunii vor fi abordate trei teme importante: 1. Dezvoltarea conceptului de parteneriat ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești), 2. Informarea producătorilor locali despre posibilitatea de a dezvolta parteneriate directe cu consumatori urbani și 3. Facilitarea grupurilor de consumatori responsabili în vederea susținerii micilor producători locali.
„Acest sistem ce pune în legătură directă consumatorii cu mici producători este unul foarte bun, ce funcționează bine în mai multe zone din țară și pe care încercăm să-l construim acum și în Alba. Este un sistem ce are la bază o relație de încredere între producători și consumatori.
Dacă până acum, puteam doar să garantăm că produsele oferite în piața volantă sunt de bună calitate și provin de la agricultori din județul Alba, prin acest sistem consumatorii pot vedea chiar ei cum sunt crescute legumele sau animalele pe care le consumă.” – a declarat Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Parteneriatul ASAT are la bază încheierea unui contract, pe durata unui sezon agricol, între producătorul de produse agricole și consumator, prin care primul se angajează să ofere produse sănătoase și de calitate, iar cel de-al doilea se angajează ca săptămânal să-și ridice produsele pentru consum. Consumatorul poate cunoaște astfel în ce condiții sunt produse lactatele, legumele, fructele sau carnea pe care o consumă și se poate asigura că are pe masă produse sănătoase, de bună calitate.
Sistemul funcționează de mai mulți ani în Timișoara, Cluj Napoca, București, Arad, Oradea, Iași, Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc.
Au fost invitați la discuțiile de luni producători de legume și fructe, apicultori, crescători de păsări și animale din județ, care sunt membri ai asociațiilor județene de producători agricoli și care activează în Piața Volantă organizată de către Consiliul Județean Alba. Prezentările vor fi susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Susținerea Agriculturii Țărănești din Timișoara și ai Centrului de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara, aceștia fiind, de altfel, primi inițiatori din România ai parteneriatelor pentru dezvoltarea durabilă a micilor producători agricoli. Din partea autorităților sunt invitați reprezentanți ai Direcției Agricole Județene Alba, ai Camerei Agricole, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, primarii dar și reprezentanți ai Grupurilor de Actiune Locală (GAL-uri) și ai altor organizații neguvernamentale din județul Alba.
Comitetul de Dezvoltare Rurală s-a constituit în anul 2006 cu scopul de a realiza un cadru organizat de cunoaştere reciprocă, de consultare a comunităţii rurale a autorităţilor locale şi a altor persoane implicate în procesul de dezvoltare rurală. El are în vedere crearea unor parteneriate care să asigure condiţii de dezvoltare accelerată a activităţilor economice din mediul rural, demararea unor acţiuni concrete în scopul rezolvării în mod eficient a problemelor comunităţilor rurale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor şi sprijinirea producătorilor locali pentru accesarea de fonduri nerambursabile prin programe de finanţare naţionale şi europene.
Iulian Brokagric

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com