Patru plangeri pentru incercari de inselaciune cu metoda „accidentul”: o femeie a dat 10.600 de lei unui „binevoitor”

2 martie 2017 10:270 comments

Patru persoane din municipiul Alba Iulia au sesizat Poliţia pentru faptul că au fost sunate de indivizi care le-au pretins sume de bani în contextul unor accidente rutiere în care au fost implicate rude ale lor. Una dintre aceste persoane a dat crezare escrocilor şi a devenit victima unei infracțiuni prin care i-a fost cauzat un prejudiciul de peste 10.000 de lei.

Marţi, 28 februarie 2017, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către o femeie în vârstă de 69 de ani, din Alba Iulia, cu privire la faptul că, în dimineaţa aceleiaşi zile a fost sunată de către un individ care a pretins că este ataşatul diplomatic al Germaniei în România şi care i-a spus că fiica sa a provocat un accident rutier, pe teritoriul Germaniei, soldat cu rănirea unui copil.

Aşa-zisul „procuror” i-a solicitat femeii suma de 7.000 de euro, sumă necesară pentru încheierea unui acord de împăcare între fiica acesteia și familia copilului rănit.

Femeia a dat crezare celor spuse de escroc, i-a comunicat adresa de domiciliu, iar la scurt timp, la uşa ei s-a prezentat un bărbat, de aproximativ 30 de ani, căruia i-a dat suma de 10.600 lei.

Târziu, femeia şi-a dat seama că a fost înşelată şi s-a prezentat la poliţie.

În aceeaşi zi, 28 februarie, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de alte 3 femei din municipiul Alba Iulia cu privire la fapte de tentative de înşelăciune, prin metoda „accidentul,”, însă în aceste cazuri, calitatea invocată de escroci a fost cea de procuror.

În toate cele 4 cazuri semnalate, poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor.

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANADĂ:

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că ar avea calități oficiale.

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.

Notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!

 

Foto: www.banatulazi.ro

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com