Pelerinajul “FLACĂRA UNIRII” ajunge marţi la Alba Iulia

16 septembrie 2013 11:070 comments

mihaiPelerinajul “FLACĂRA UNIRII” dedicat împlinirii a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Voievodului MIHAI VITEAZUL, ajunge astăzi la Alba Iulia
Organizat de Primăria comunei Aninoasa ( judeţul Dâmboviţa ) -în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Municipiului Târgovişte, Pelerinajul „Flacăra Unirii” îşi propune să fie un mod inedit de a reaşeza în conştiinţa colectivă valorile neamului românesc.
Flacăra a fost aprinsă luni pe ruinele Oraşului de Floci ( com, Giurgeni, jud Ialomiţa ) Torţa cu Flacăra Unirii va porni, apoi, spre Călugăreni ( judeţul Giurgiu ). Pe locul importantei bătălii, lângă crucea ridicată în anul 1682 de către domnitorul Şerban Cantacuzino, va fi evocată figura legendară a lui Mihai Viteazul, de la ora 21,oo.
A doua zi de pelerinaj începe în judeţul Vâlcea, la Drăgoeşti, în faţa bisericii în care – spun legendele locului şi unii istorici – a avut loc botezul lui Mihai Viteazul. La ora 11,oo va avea loc întâlnirea delegaţiei dâmboviţene cu personalităţile judeţului Vâlcea. Un scurt popas la biserica din Câmpu Mare ( jud. Olt ) şi caravana pelerinajului ajunge la Craiova. Aici, în Piaţa Prefecturii, în faţa statuii lui Mihai Viteazul se va derula întâlnirea cu oficialităţile Craiovei şi ale judeţului Dolj, de la ora 14,oo. Urmează cea mai dificilă parte a traseului ( şi asta pentru că totul se va desfăşura contra-cronometru! ), drumul până la Alba Iulia. Aici, la ora 21,oo, la Poarta a III-a se va derula solemnitatea aducerii Flăcării Unirii, ce va fi întâmpinată de un actor care îl va întruchipa pe Mihai Viteazul, de reprezentanţi ai oficialităţilor locale şi judeţene şi de conducerea Muzeului Unirii.
Miercuri, 18 sepetembrie, ziua Pelerinajului începe la ora 10,oo, la mormântul lui Mihai Viteazul de la Turda. Întâlnirea cu oficialii municipiului şi cei ai judeţului Cluj va fi urmată de un micro-spectacol şi de înmânarea de distincţii şi de tipărituri celor prezenţi.
La ora 14,oo, la Monumentul Eroilor de la Şelimbăr ( judeţul Sibiu ) va face popas caravana pelerinajului. Se va vorbi despre strălucita victorie repurtată aici de oastea lui Mihai Viteazul şi se va derula un scurt program artistic. În drumul spre Aninoasa, delegaţia dâmboviţeană se va opri pentru câteva clipe la Sfânta Mănăstire Cozia, la mormântul maicii Teofana ( mama lui Mihai Viteazul ), cea care îşi are mormântul lângă cel al domnitorului Mircea cel Bătrân.
La ora 21,oo, Flacăra Unirii va ajunge la Mănăstirea Dealu (jud Dâmboviţa ) şi de la această torţă la fi aprinsă o candelă pregătită de Arhiepiscopia Târgoviştei.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com