Performanţa se premiază: Handbaliştii de aur, cetăţeni de onoare ai Sebeşului

7 august 2013 07:340 comments

echipa handbalBrânduşe Petru, Opincaru Nicolae, Mircea Nistor, Cian Dorin, Gherghel Traian, Pârvu Ioan, Maier Vasile şi Ţurcanu Anton. Sunt nume care poate nouă nu ne spun nimic. Pentru Sebeş însă ele reprezintă un simbol: echipa de handbal masculin care acum 40 de ani a câştigat Campionatul Naţional de Handbal al Şcolarilor şi Juniorilor I. O performanţă remarcabilă într-un an în care România se pregătea să cucerească cel de al patrulea titlu mondial la handbal masculin. Handbaliştii de acum patru ani au fost declaraţi astăzi cetăţeni de onoare ai Sebeşului de către consilierii locali. Şapte dintre ei vor primi titlurile în cadrul unei ceremonii solemne în 16 august, iar pentru Anton Ţurcanu titulatura va fi acordată post-mortem.
După 40 de ani! Remember…1973!
An de graţie pentru handbalul din judeţul Alba. Pentru prima dată în istoria ei, echipa de handbal a Liceului Teoretic Sebeş- Clubul Sportiv Şcolar Sebeş a câştigat turneul final al Campionatului National de handbal al şcolarilor şi juniorilor I. Aşa cum lapidar se consemnează pe site-ul Federaţiei Române de Handbal în istoricul acesteia, “o echipă dintr-o localitate mică a reuşit pentru prima şi ultima oară, sub conducerea profesorului Florin Fleşeriu, să cucerească titlul naţional la juniori I”. Performanţa este cu atât mai remarcabilă cu cât în acea perioadă, naţionala de handbal a României se pregătea să cucerească al patrulea titlul mondial din istoria sa (1974) iar amploarea acestui sport la nivel naţional era uriaşă.
Performanţa echipei Liceului Teoretic Sebeş este cu atât mai valoroasă, cu cât a fost obţinută pe parcursul unui drum drum anevoios şi plin de greutăţi (avem în vedere o bază de selecţie mai redusă faţă de oraşele cu mare tradiţie din handbalul românesc şi un buget limitat la nivelul unei asociaţii sportive la nivelul juniorilor). Campionatul Naţional de handbal la nivelul juniorilor I era împărţit în şase grupe valorice care cuprindeau opt echipe repartizate în funcţie de zone. Clubul Sportiv Şcolar Sebeş a făcut iniţial parte din zona Banatului trebuind să joace cu echipe din Timişoara (2) şi câte o echipă din Arad, Hunedoara, Jimbolia, Lugoj şi Reşiţa, meciurile disputându-se tur-retur, în sezonul toamnă-primăvară. Principala contracandidată pentru cucerirea locului unu a fost echipa din Reşita, care la finalul campionatului s-a recunoascut învinsă. După terminarea sezonului, câştigătoarele celor 6 zone urmau să participe la turneul final pentru desemnarea campioanei naţionale, turneu final care în anul 1973 a avut loc în localitatea Bistriţa în perioada 11-16 iunie. Participante la turneul de la Bistriţa, alături de echipa CSŞ Sebeş, au fost formaţiile Şc. Sportivă Braşov, Şc. Sportivă Viitorul Cluj, Şc. Sportivă Craiova, Liceul cu program Sportiv Nr.2 Iaşi şi Şc. Sportivă Ploieşti.
Buturuga mică de la Sebeş
De remarcat, faptul că participanţii la finala competiţiei proveneau din centrele de excelenţă ale handbalului românesc, fiind echipe cu tradiţie în câştigarea Campionatului Naţional de juniori şi totodată echipele care erau pepinierele de juniori ale echipelor din campionatul naţional. Buturuga mică a fost totuşi echipa din Sebeş, care înaintea turneului final a făcut un cantonament de două săptămâni la baza sportivă din Sebeş, cu un program intensiv de pregătire constând din trei antrenamente pe zi, punând la punct o apărare excelentă şi un atac bazat pe combinaţii, a reuşit să surprindă rând pe rând toate competitoarele cu care s-a confruntat pe parcursul turneului de la Bistriţa. Cu un singur meci egal iar în rest victorii pe linie, echipa din Sebeş a cucerit titlul de campionă natională. Cel mai disputat meci a fost cel cu Şc. Sportivă Craiova, acesta fiind meciul decisiv, cu scor la pauză 6 – 6, şi în final reuşind să se menţină în atac 3 minute, au câştigat cu 13 – 12 devenind CAMPIONI NAŢIONALI AI JUNIORILOR I AI ROMÂNIEI.
Meci demonstrativ
Sub conducerea experimentatului profesor FLORIN FLEŞERIU, o generaţie excepţională de handbalişti alcătuită din Brânduşe Petru (căpitanul echipei) Opincaru Nicolae, Tureanu Cornel (portari), Ţurcanu Anton, Mircea Nistor, Costea Virgil (interi), Cian Dorin (centru), Gherghel Traian, Pârvu Ioan, Maier Vasile, Roman Ioan, Dorobanţu Costel (extreme şi pivoţi) au reuşit să aducă cupa victoriei şi glorie oraşului pe care l-au reprezentat. Momentul aniversar al handbalului din Sebeş de acum 40 de ani va fi sărbătorit cu prilejul Zilelor Oraşului Sebeş din data de 17 august 2013 în incinta sălii Florin Fleşeriu printr-un meci demonstrativ. Un prilej excelent de a-i revedea pe cei care au adus glorie acestui sport Sebeşului şi a evidenţia drumurile unor caractere formate la şcoala aceluia care le-a fost profesor dar şi îndrumator în viaţă, profesorul Florin Fleşeriu, plecat prea devreme dintre noi.
Nicu POPESCU www.ştirireportajealba.ro
Vasile MAIER, alba-sport.ro

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com