Personalul medical de la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, acuzat de neglijenţă după decesul unei tinere

23 mai 2012 17:103 comments

Personalul medical de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud este acuzat de către familia unei tinere de 26 de ani că a contribuit, prin neglijenţă şi incompetenţă, la moartea acesteia.
Pe scurt, tragedia s-a petrecut în noaptea de joi spre vineri, săptămâna trecută, când tânăra a fost găsită de vecinele din salon leşinată în toaleta spitalului. Rudele spun că la ora respectivă personalul de gardă a fost de negăsit şi astfel s-a întârziat foarte mult acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
În urma necropsiei, medicul legist a stabilit drept cauză a decesului insuficienţa respiratorie, însă rudele spun că tratamentul pe care femeia îl urma evolua foarte bine şi nu exista nici cel mai mic motiv care să-i fi pus în pericol viaţa din pricina bolii pe care o avea.
Soţul dar şi părinţii consideră că personalul din unitatea sanitară nu a îndeplinit corespunzător actul medical, astfel că au depus plângeri la Colegiul Medicilor şi la Parchet.
Soţul tinerei a povestit miercuri, în prezenţa avocatului, despre circumstanţele destul de nefireşti în care a fost anunţat despre moartea acesteia. Acesta a spus că, din câte i-au povestit martorii, personalul spitalului a ajuns foarte târziu la pacientă (după aproape 40 de minute, în condiţiile în care spitalul este foarte mic), şi că nu s-au făcut eforturi foarte mari pentru resuscitare. De asemenea, în momentul în care el a ajuns la spital, personalul medical nu a putut să precizeze cu exactitate cauza decesului, iar când a cerut examinare medico-legală, a fost chiar el trimis după un medic legist. În final, după necropsie, s-a stabilit drept cauză a decesului insuficienţa respiratorie, iar soţul este revoltat, spunând că nu este posibil ca în zilele noastre să se moară astfel, într-un spital de specialitate.
Acesta a mai precizat că tânăra se afla sub tratament de 45 de zile, că starea sa se îmbunătăţise vizibil de la internarea în spital, fiind lăsată să stea acasă pentru 4 zile la începutul acestei luni, şi chiar avea un bilet de voie pentru sfârşitul săptămânii, pentru a-şi vizita familia şi copilul în vârstă de 6 ani şi jumătate.
Avocatul familiei a precizat că a solicitat Colegiului Medicilor să stabilească cu exactitate modul în care au acţionat cadrele medicale în noaptea în care s-a întâmplat nefericitul eveniment, însă deocamdată nu s-a primit niciun răspuns. De asemenea, a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud o plângere pentru omor din culpă, deoarece, din datele pe care le deţine, consideră că tragedia nu ar fi avut loc dacă ar fi existat “un minim de serviciu medical adecvat la nivelul anului 2012”.
Directorul medical al spitalului, dr. Virginia Gomboş, a precizat că a fost vorba despre o pacientă care s-a internat cu o formă de tuberculoză pulmonară extinsă la amândoi plămânii, a tolerat bine tratamentul şi evoluţia a început să fie favorabilă, însă probabil a intervenit un dezechilibru hidroelectrolitic în cadrul afecţiunii.
Direcţia de Sănătate Publică Alba a format o comisie compusă din doi medici şi un jurist, care a demarat o anchetă legată de acest caz. Directorul DSP Alba a respins miercuri acuzaţiile familiei cu privire la faptul că personalul medical a întârziat în acordarea primului ajutor, precizând că personalul medical a ajuns la victimă în 3 minute. „Vreau să fac o lămurire în legătură cu ce a apărut până acum în presă. DSP a dispus o comisie care anchetează cazul, formată din şefa inspecţiei de sănătate publică, şeful auditului medical, doi medici şi un jurist. Declaraţiile noastre se fac pe baza interviurilor, proceselor verbale şi a documentelor pe care le-am controlat până acum. Ce vreau să spun este că informaţiile din presă au denaturat realitatea. Se spune că a durat 40 de minute până la intervenţie pentru că nu exista nici un cadru medical. Conform primelor date, a durat 3 minute de la identificarea persoanei până la sosirea primului cadru medical. Vreau să mai spun ceva şi subliniez: pacienta de 26 de ani avea o imunitate foarte scăzută, anemie, sindrom anemic, cu TBC cavernos la plămâni, într-o situaţie gravă şi decompensată din punct de vedere medical. Chiar dacă avea 26 de ani, vreau să se interpreteze lucrurile medical. Noi vom face o anchetă pe care o vom finaliza vineri şi care va fi pusă la dispoziţia Colegiului Medicilor”, a declarat Horia Timiş, directorul DSP Alba.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com