Peste 6.700 de persoane în plus pe listele electorale permanente

20 august 2012 15:170 comments

Peste 6.700 de persoane din judeţul Alba nu ar fi trebuit să apară pe listele electorale de la referendum, potrivit actualizării datelor de către primării, majoritatea fiind cetăţeni cu acte de identitate expirate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Alba, Ada Rus, în total este vorba despre 6.731 de persoane cu drept de vot din judeţ care figurau în 10 iulie pe listele electorale permanente deşi ar fi trebuit să fie radiate.
Dintre acestea, 211 sunt persoane decedate, 45 şi-au pierdut dreptul de a vota, 63 care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate dovedit prin deţinerea unui paşaport cu menţionarea ţării de domiciliu, 5.757 al căror act de identate a expirat şi nu a fost reînnoit, 47 şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare, 6 persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului, 27 care şi-au schimbat numele prin căsătorie sau divorţ pe care administrativă şi 575 de persoane cu reşedinţa/ domiciliul în străinătate.
Toate cele 78 de primării au transmis datele solicitate, cu menţiunea că 8 dintre acestea au comunicat faptul că pe listele lor nu există nicio persoană care să se încadreze într-una dintre cele 9 categorii ce au făcut obiectul verificărilor din ultimele zile. În această situaţie sunt primăriile Blaj, Zlatna, Albac, Ciuruleasa, Cîlnic, Gîrbova, Gârda de Sus şi Mogoş.
„Aşa cum am spus de la bun început, nu am considerat că există cifre greşite în cazul de faţă. Toate primăriile şi-au asumat informaţiile pe care ni le-au transmis în vederea centralizării şi comunicării lor la termenul stabilit către Guvern. Rolul nostru nu a fost nicio clipă acela de a opera vreo modificare în listele electorale permanente, ci de a identifica cazurile de persoane care ar fi trebuit radiate de pe aceste liste”, a precizat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.
Trebuie precizat faptul că, potrivit adresei transmise Biroului Electoral Central de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, la începutul lunii iulie, pe listele electorale permanente din judeţul Alba erau înscrise 319.530 de persoane cu drept de vot. Dintre acestea s-au prezentat la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, 37,18%, adică 118.811 alegători dintre care au votat „DA” – 100.873 alegători (84,90 la sută dintre participanţii la vot), iar „NU” – 16.236 de alegători (13,66 la sută).

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com