Peste 70.000 de locuitori din judeţul Alba sunt aşteptaţi la referendum

22 noiembrie 2012 18:410 comments

PE 9 DECEMBRIE

Iniţiativa organizării acestui referendum aparţine celor 35 de primari din localităţile din Apuseni, precum şi din zonele limitrofe, care au fost afectaţi de închiderea exploatărilor miniere.
La acest referendum sunt aşteptaţi la vot 72.000 de cetăţeni cu drept de vot, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Ei vor răspunde la întrebarea :” Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”. Consilierii judeţeni au fost de acord ca acest referendum local să fie organizat în aceeaşţi zi cu parlamentarele în speranţa unor costuri de organizare reduse şi pentru a fi siguri că prezenţa la vot va fi suficient de numeroasă astfel încât referendumul să fie validat. Referendumul a fost aprobat cu 21 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 5 abţineri.
“De peste 10 ani nu ştim ce să facem: să depunem proiecte de dezvoltare a zonei în domeniul turistic, să facem canalizare sau să ne concentrăm pe dezvoltarea industrială”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Alba-Iulia, Ion Dumitrel. “La noi, mai mult de jumătate din populaţia activă nu mai are dreptul nici măcar la ajutorul de şomaj. Am încercat să promovăm turismul în zonă opt ani, de agricultură nici nu se poate pune problema”, a explicat şi edilul din Abrud, Nicolae Simina. “Guvernul anunţă doar şomeri mineri, dar nimic în loc” Mineritul din Munţii Apuseni este foarte aproape de a dispărea, după mai bine de 2.000 de ani. Exploatarea minieră de la Roşia Poieni, singura unitate minieră care mai funcţiona, ar putea fi închisă definitiv.
“Noi vrem odată cu alegerile parlamentare, pentru că aşa economisim bani. Facem referendum pentru mineritul din Apuseni, nu pentru un proiect anume. Aşa cum la mare se face turism- şi nu minerit, la noi în zonă există un istoric în minerit”, a adăugat edilul Abrudului. În opinia preşedintelui CJ Alba, mai marii de la Bucureşti ar trebui să ia o decizie în ceea ce priveşte relansarea mineritului.
“În zona Munţilor Apuseni, copiii nu au viitor. Minele s-au închis, iar guvernanţii au anunţat numai câţi mineri au fost trimişi acasă şi nimic în loc. Păi, ce să facă aici oamenii?”, se întreabă Dumitrel. 5.500 de mineri ar urma să intre în şomaj tehnic în următoarea perioadă dacă nu se găseşte o soluţie. Alte câteva mii stau acasă de ani buni din cauza minelor închise. Numai de pe urma proiectului de la Roşia Montană ar urma să intre în economia României 24 de miliarde dolari

Locuri de muncă în stand-by

Primarii spun că nu trebuie să se facă un minerit doar de dragul locului de muncă, ci unul “inteligent”, în care să câştige omul, statul şi investitorul. “Este păcat să nu exploatăm acum, când tona de aur şi de cupru a ajuns la preţuri record. Economia este la pământ, oamenii nu au locuri de muncă, iar zona este moartă, deci nu ştiu de ce nu iau o decizie”, spune primarul din Abrud.
Proiectele miniere care aşteaptă decizia statului sunt cele de la Roşia Montană şi de la Certej. Primul proiect a produs deja 500 de locuri de muncă, iar pe timpul derulării lui se vor mai dezvolta alte 6.000 de job-uri directe şi indirecte în faza de construcţie a minei, potrivit datelor investitorilor.
(preluare Evenimentul Zilei – www.evz.ro)

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com