Peste 80% dintre români sunt de acord cu proiectul de la Roşia Montană

11 martie 2012 16:545 comments

Reprezentanţii Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană ne-au comunicat faptul că, potrivit unui sondaj IRES, 82% dintre românii chestionaţi sunt de acord cu implementarea proiectului minier de la Roşia Montană, datorită faptului că oferă locuri de muncă într-o zonă grav afectată de şomaj. Sondajul a fost realizat în februarie 2012, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.
“Proiectul minier aurifer de la Roşia Montană este cea mai mare investiţie industrială din România ultimilor ani. Datele acestui sondaj arată că, practic, românii au nevoie de locuri de muncă mai mult decât oricând şi susţin investiţiile care le generează. Este clar că oamenii înţeleg că proiectul de la Roşia Montană va ajuta economia României şi va crea locuri de muncă, atât de necesare”, a declarat prof. univ. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi membru al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană.
Mai mult, aproape 90% dintre cei chestionaţi consideră că redeschiderea unor mine este o soluţie pentru zonele miniere afectate de şomaj. “Rezultatele arată că, în ciuda unor grupări care se opun, românii de bună credinţă recunosc capacitatea mineritului de a crea locuri de muncă şi de a aduce beneficii economice ţării, într-o vreme în care avem nevoie de investiţii mai mult decât oricând. “Eu sper că mineritul are şansa să redevină unul din motoarele principale ale economiei, aşa cum se întâmplă în ţări dezvoltate ale lumii”, a declarat Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian.
Pe lângă crearea de locuri de muncă, recunoscută ca beneficiu al proiectului de 67% dintre cei chestionaţi, majoritatea românilor (60%) consideră că proiectul minier contribuie la dezvoltarea economică a întregii regiuni.
Potrivit experţilor britanici în economie, proiectul minier va crea 3.600 de locuri de muncă directe şi indirecte, la nivel naţional, pe durata de viaţă a minei. În etapa de construcţie a minei sunt prevăzute alte peste 2.000 de locuri de muncă. Mai mult, în cadrul proiectului se alocă 140 de milioane USD pentru restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roşia Montană şi din România, iar prin garanţia de mediu, calculată în prezent la 135 de milioane USD, compania minieră îşi asumă responsabilitatea protecţiei mediului înconjurător, precum şi reducerea poluării istorice existente, cauzate de vechile exploatări.
Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană a fost înfiinţat în iunie 2011 şi are în prezent 72 de membri din toată ţara – ONG-uri, universităţi, primării, asociaţii patronale şi sindicale, persoane publice. Octavian Popescu

5 Comments

  • Si cu siguranta lumea ar si mai mult deacord cu acest proiect daca nu ar exista manipulare din partea ong-urilor care pacaleste lumea intr-un mod foarte murdar.Compara proiectul cu cele mai dezastruoase tragedii cu cianura, in loc sa zica adevarul si sa compare cu tari care folosesc metodele noastre de lucru!

  • OAMENI FARA JUDECATA.CANADIENI, BOGATI DIN TARILE CARE O DUC BINE RAMAN CU AURUL, MINEREUL CE MAI ESTE ACOLO, SI ROMANI, SI URMASI CELOR CHESTIONATI, VOR RAMANE CU UN LAC DE CIANURA.BRAVO NATIUNE.ATATA INCONSTIENTA NE DUCE IN POSTURA DE SLUGA, IN TOATA LUMEA.SA VINZI AURUL PENTRU CIANURA NU INTELEG.MAI BINE O SCOTI CU TARNACOPUL DAR SA FIE IN AVUTIA TARI, NU IN BANCILE LUMII, DEPUSI DE MILIARDARI LUMII.SI INCA BASESCU SE PLANGE DE UMILINTA.POPORUL ROMAN ESTE UMILIT PRIN MINCIUNA, DEZINFORMARE PENTR CATEVA SUTE DE LOCURI DE MUNCA.CAND AU FOST DESFINTATE DE BASESCU MILIOANE DE LOCURI DE MUNCA UNDE ERAU CEI CHESTIONATI????????

  • Povesti pentru adormit copiii! Procentul asta seamana cu cele dinainte de 1989!. E umflat cu pompa si n-are nici o credibilitate! Poate doar pentru actionarii companiei, caci lor le este mai degraba adresat!

  • Nu ma mira acest rezultat. Este normal ca romanii sa-si doreasca sa le fie mai bine semenilor lor, adica rosienilor. Vor sa le fie si lor mai bine, sa aiba un job si o localitate mai curata!

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com