PNL şi PDL şi-au impus vicepreşedinţi la CJ Alba şi viceprimari la Primăria Alba Iulia

25 iunie 2012 18:352 comments

Luni, la Alba Iulia a avut loc şedinţele de constituire a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia şi a Consiliului Judeţean Alba Iulia. Ziua de luni a adus o surpriză în privinţa faptului că PNL Alba a decis să meargă împreună cu PDL atât la Consiliul Judeţean Alba cât şi la Consiliul Local al municipiului Alba Iulia. Acest pact s-a făcut în urma eşuării negocierilor dintre PNL şi PSD în ce priveşte împărţirea funcţiilor de vicepreşedinţi la CJ Alba şi cele de viceprimari la Alba Iulia.
Ziua de luni a debutat cu şedinţa de constituire a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, la care au participat, pe lângă consilierii aleşi, şi mulţi oameni politici: deputatul PNL Teodor Atanasiu, deputaţii PDL Clement Negruţ şi Corneliu Olar, vicepreşedinţii PNL Alba Florin Roman şi Simion Creţu, preşedintele CJ Alba Ion Dumitrel, preşedintele PSD Alba Ioan Dîrzu, preşedintele PP-DD Alba Cornel Comşa precum şi apropiaţi ai noilor aleşi.
Şedinţa de constituire a CL Alba Iulia a fost deschisă de prefectul judeţului Alba, Dan Simedru, care i-a felicitat pe noii aleşi şi l-a desemnat preşedinte de şedinţă pe cel mai în vârstă consilier local, Popa Pavel, secondat de 2 dintre cei mai tineri consilieri: Ovidiu Jidveian şi Daniel Liviu Zdrânc. Prima sarcină a consiliului local a fost alegerea comisiei de validare, care a fost formată din cinci consilieri, care i-a validat pe cei 21 de consilieri locali. Dintre consilierii locali aleşi s-au retras liberalul Călin Potor, în locul căruia a avansat Rareş Buglea, iar de la PDL s-au retras Răzvan Curcă, Nicolaie Moldovan iar primarul ales Mircea Hava a optat pentru postul de primar în locul celui de consilier. În locul celor trei au intrat în consiliul local democrat-liberalii Iulius Domuţa, Marius Costinaş şi Marius Presecan. După validarea consilierilor locali, aceştia au depus jurământul.
Lista consilierilor locali validaţi pentru mandatul 20012-2016 este următoarea: 10 consilieri PDL: Voicu Paul; Marius Costinaş, Sebastian Raul Tudoraşcu; Ioan Mircea Ludoşan; Ioan Bogăţan; Marius Presecan; Aurel Crişan; Stelian Cornel Sandu; Popa Pavel; Viorel Iulius Domuţa, 9 consilieri USL: Rareş Buglea (PNL); Jidveian Ovidiu Viorel (PSD); Pleşa Gabriel (PNL); Medrea Bogdan (PSD); Albani Rocchetti Simone (PNL); Crişan Vasile (PSD); Zdrânc Daniel Liviu (PNL); Petric Vasile Daniel (PNL); Clepan Dimitrie Horaţiu (PSD).
După ce consilierii locali au depus jurământul, a fost ales preşedintele de şedinţă. Propunerile au fost Ioan Bogăţan (PDL) şi Ovidiu Jidveian (PSD). A fost ales Ioan Bogăţan cu 14 voturi, ale consilierilor PDL şi PNL. Acest moment a fost primul care a arătat faptul că alianţa USL scârţâie la Alba Iulia. Momentul cel mai aşteptat a fost alegerea viceprimarilor. Cum era de aşteptat, PDL l-a propus pentru funcţia de viceprimar pe Paul Voicu. Liberalul Gabriel Pleşa l-a propus din partea USL pe Simone Albani, moment în care preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, a spus că nu este propunerea USL ci a PNL. Cei de la PP-DD l-au propus pentru funcţia de viceprimar pe Dorin Şerdean.
După acest moment a urmat votul consilierilor, secret. Aleşii PDL şi PNL au votat într-o cameră alăturată sălii de şedinţă, iar cei de la PSD şi PP-DD au ales să rămână în sală. În urma numărării voturilor, au fost aleşi viceprimari liberalul Simone Albani, cu 19 voturi, şi democrat liberalul Paul Voicu, cu 17 voturi. Dorin Şerdean, propunerea PP-DD, a reuşit să obţină doar 6 voturi.
Faptul că PNL a ales să meargă cu PDL la Consiliul Local Alba Iulia a stârnit mânia colegilor de alianţă, respectiv PSD. Voci din PNL au spus că s-a ajuns în situaţia de a merge cu PDL din cauza încăpăţânării conducerii PSD Alba din cadrul negocierilor.

PNL şi PDL şi-au dat mâna şi în Consiliul Judeţean Alba

Tot luni, 25 iunie 2012, Consiliul Judeţean Alba a găzduit şedinţa de constituire în noua componenţă pentru mandatul 2012-2016. Alianţa ad-hoc dintre PDL şi PNL a fost decisivă pentru desemnarea celor doi vicepreşedinţi: prin vot secret au fost desemnaţi ca vicepreşedinţi Alin Cucui din partea PDL-ului, Florin Roman din partea PNL-ului.
Voturile date de consilieri:
Florin Roman (PNL) – 23 voturi pentru, 10 voturi împotrivă
Alin Cucui (PDL) – 23 voturi pentru, 10 voturi împotrivă
Ioan Florea (PSD) – 10 voturi pentru, 23 voturi împotrivă
Ion Marincaş (PP-DD) – 10 voturi pentru, 23 voturi împotrivă
Ion Marincaş, PP-DD, l-a propus şi pe PDL-istul Sorin Bumb, care însă a respins candidatura. Sorin Bumb este unul din cei 2 vicepreşedinţi (al doilea fiind Alin Cucui) pe care PDL-ul i-a avut în mandatul 2008-2012.
De subliniat că Alexandru Danciu a fost retras de PDL de pe lista consilierilor judeţeni (pentru rezultatele slabe la alegeri). În locul lui Alexandru Danciu a ajuns consilier Raul Dumitru Chiriac. Acesta este cel mai tânăr consilier judeţean, are doar 25 de ani neîmpliniţi.
În cadrul şedinţei de luni, 25 iunie, au fost validaţi 23 de consilieri judeţeni din totalul de 32.

Opinii

„La Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local Alba Iulia am purtat toate negocierile posibile cu toate partidele politice prezente în cele două consilii, am încercat să creăm majoritate din care să facem parte şi în care să ne implicăm pentru a ne crea proiectele. Singura majoritate posibilă de încheiat a fost cea pe care am încheiat-o cu PDL. Nu am vrut doar o majoritate pentru alegerea viceprimarilor şi a vicepreşedinţilor de CJ ci şi una pentru a pune în practică proiectele PNL pe care le-am prezentat în campania electorală. Nu e vorba de ruperea USL-ului.
USL-ul va continua să existe, protocolul USL nu a fost absolut deloc încălcat. Avem un protocol care prevede la consiliile locale şi consiliul judeţean mergem împreună dacă putem constitui majorităţi împreună. Nu am reuşit să luăm suficiente voturi pentru a avea majoritate, nu am reuşit să atragem în USL un partid cu care să ne înţelegem şi în aceste condiţii eram puşi în situaţia de a rămâne 4 ani în afara jocului politic. Domnul Dîrzu nu ştiu de ce mă acuză de trădare. Nu am avut nici o înţelegere cu domnul Dîrzu să fiu braţ cu el la pierdere. Vreau să fie foarte clar că nu am trădat pe nimeni, nu am încălcat nici un protocol. Protocolul aduce obligaţii partidelor componente când avem majorităţi şi nu sacrifică acolo unde nu avem majorităţi pentru patru ani consilierii ca să nu-şi pună în practică proiectele.
Nu se reface nici o alianţă DA în Alba. Este doar o înţelegere cu PDL pentru CJ şi câteva primării, foarte puţine, în marea majoritate a localităţilor avem alte majorităţi, cu alte partide”. Teodor Atanasiu, preşedinte PNL Alba
„Sigur ce s-a întâmplat astăzi este o încălcare a protocolului USL Alba. Noi considerăm că am fost trădaţi la nivelul judeţului. Părerea mea este că lucrurile puteau să arate altfel. După o campanie electorală în care noi am susţinut candidaţii PNL, ne-am bătut pentru ei, am făcut sacrificii, am fi meritat ca alături de colegii de la PP să facem un grup unit, să facem majoritatea şi să facem ceva mai bine pentru judeţul Alba. Credem că judeţul Alba merita mult mai mult, merita ca USL să funcţioneze perfect şi acest lucru ar fi fost posibil dacă şi partenerii noştri din USL ar fi fost de acord. Din punctul meu de vedere, suntem într-un blocaj şi în următoarea perioadă USL Bucureşti va trebui să ia măsuri în ce priveşte USL Alba. De la sfârşitul săptămânii trecute am bănuit această înţelegere”. Ioan Dîrzu, preşedinte PSD Alba.
Mircea Hava: „Eu vă mulţumesc la albaiulienii care mi-au dat votul, vă mulţumesc celor care sunteţi aici, consilieri şi vă felicit pentru că sunteţi consilieri, îi felicit pe cei doi viceprimari cu care voi lucra direct. Astăzi cred că s-a făcut un lucru excepţional la Alba Iulia: astăzi dvs. aţi arătat că vreţi ceva şi aţi arătat acest lucru prin votul dvs. Mă bucur că aţi făcut lucrul ăsta, şi de fapt aşa cum de la Alba Iulia a pornit ceasul României Mari, sunt sigur că şi de la Alba Iulia va porni ceasul pentru o coagulare a tot ceea ce înseamnă dreapta. Sunt sigur că veţi lucra aşa cum au făcut-o celelalte consilii pentru Alba Iulia, şi sunt sigur că peste 4 ani toţi cei 21 veţi fi mândri că aţi fost într-un consiliu care a crescut un oraş”.
Noul viceprimar Simone Albani (PNL) a declarat ce îşi doreşte în următorii 4 ani: „Vreau să fac ce e mai bine pentru Alba Iulia, adică să muncesc, să încerc să fie investiţii cât mai multe în Alba Iulia, să îmbunătăţim traiul în Alba Iulia, să îmbunătăţim administraţia în Alba Iulia şi să facem ceea pentru ce suntem puşi: să muncim din greu. Este o surpriză (acest vot). M-a bucurat foarte mult că am avut un scor atât de mare, înseamnă că am avut susţinere din partea tuturor partidelor: am avut 19 voturi din 21. Nu ştiu cine nu m-a votat, dar nu contează; contează că am obţinut un număr mare de voturi; şi asta înseamnă că multă lume are încredere în mine, şi nu vreau să dezamăgesc pe nimeni”.
Florin Roman, ales vicepreşedinte al CJ ALBA, a declarat în cadrul şedinţei de constituire a noului consiliu: „Vreau să mulţumesc tuturor colegilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Eu spun că astăzi s-a revenit la o stare de normalitate. Campania electorală s-a încheiat. Eu cred că avem nevoie să unim şi nu să dezbinăm. Cred că împreună cu dl. preşedintele Dumitrel, cu dl. vicepreşedinte Cucui şi cu restul colegilor, vom face ceea ce trebuie făcut pentru Alba, iar peste 4 ani cred că vom fi mândri cu toţii de ceea ce am făcut”.
Dorin Şerdean, candidat PP-DD pentru funcţia de primar la Alba Iulia, ajuns consilier local în C.L.: „Sunt nemulţumit de sistemul ticăloşit, sintagma asta pe care preşedintele Băsescu a consacrat-o, văd că se continuă şi în 2012. Pur şi simplu nu există „Gentlemen’s agreement” în politica românească, este un termen căzut în desuetudine din punctul de vedere a ceea ce înseamnă politicieni ieftini şi fără cuvânt. Se fac alianţe care se rup a doua zi. Se stă la aceeaşi masă, se discută ceva, chiar dacă înainte cu doar 2-3 ore se discutase altceva şi deja era o înţelegere făcută. Nimeni nu are, să nu mă exprim altfel, dar se spune în spaniolă „cohones”, n-are curaj să spună „frate, nu te vreau, nu te iubesc”, că nu-i nici o problemă, să ştim ce să facem. Că în fond, toţi ăştia de-aicea şi spoiala asta este trimisă de oameni, de nişte oameni care stau amărâţi, care n-au de lucru mulţi dintre ei, care-s şomeri, care-s vai mama lor, şi ei îi trimit aici. Şi dacă noi asta facem şi în campanie aruncăm sute de mii de euro în ziare, şi bălăcărim unii pe alţii, şi după aceea dăm mâna şi ne zâmbim la aceeaşi masă, asta vede alegătorul? Ce să mai înţeleg eu? Primul meu imbold în care am văzut chestia asta este să plec din zoo ăsta, că-i o grădină zoologică. Îmi pare rău, dar eu vin dintr-un mediu unde cuvântul este cuvânt”.
Sorin Bumb (PDL) a afirmat că a respectat decizia partidului în momentul în care a respins propunerea făcută de Ion Marincaş (PP-DD) pentru a candida la funcţia de vicepreşedinte al CJ Alba: „Candidatura era de acceptat dacă era din partea colegilor din PDL, însă noi suntem o echipă şi vom continua ca şi o echipă. Noi ne-am înţeles şi vom merge toţi 3, împreună cu preşedintele Ion Dumitrel, cu colegul Cucui, vom rămâne în continuare o echipă şi vom continua proiectele pe care le-am început acum 4 ani”. Sorin Poparadu, Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com