Poarta a III-a a Cetăţii va fi învăluită în lumină albastră

1 aprilie 2012 14:570 comments

Naţiunile Unite au declarat în decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, fiind evidenţiată anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conştientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.
Primăria Municipiului Alba Iulia marchează şi în acest an Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului prin simbolul stabilit la nivel mondial: iluminarea în albastru a unei clădiri semnificative. Ca şi în anul precedent, a fost aleasă Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina pentru a fi învăluită în lumină albastră. Evenimentul care va accentua această zi va începe la ora 18:30 şi va avea loc pe esplanada Porţii a III-a. Acţiunea din data de 2 aprilie cuprinde momente de socializare cu persoane cu dizabilităţi, prezentarea de informaţii despre tulburările din spectrul autismului, eliberarea de baloane albastre, dar şi prezenţa căţeilor din rasa Labrador (rasă canină recomandată în terapia acestei tulburări). Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului reuneşte la Alba Iulia eforturile organizatorice ale Primăriei şi Consiliului Local Alba Iulia, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, Asociaţiei pentru Consiliere şi Asistenţă Specializată ACAS Alba Iulia şi Asociaţiei Chinologice a judeţului Alba şi se înscrie în amplul proiect Alba Iulia – Capitala Sănătăţii.
Autismul este o tulburare de dezvoltare complexă şi foarte serioasă, ce se manifestă înainte de vârsta de 3 ani şi afectează capacitatea de comunicare şi de relaţionare cu cei din jur a copilului, înţelegerea lumii înconjurătoare, la acestea adăugându-se interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea şi tulburări de natură senzorială. Autismul (Tulburările din Spectrul Autismului – TSA) nu este un handicap intelectual şi nici boală psihică, chiar dacă, în multe cazuri -aproximativ 50%- poate fi însoţit şi de diverse grade de retard. Nu este o tulburarea rară, fiind a treia tulburare în rândul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală. Numărul copiilor afectaţi de TSA este mai mare decât al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc. Diagnosticat la timp şi având parte de intervenţie timpurie, copilul cu autism are o şansă să se poată integra în societate, să poată învăţa în şcoli normale (poate zâmbi, poate vorbi). Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com