Politehnica Iasi si CSM Baia Mare s-au impus in Cupa Romaniei la sah rapid
Spectacol de calitate oferit de cele 22 de echipe participante, 18 în competiţia masculină şi 4 în cea feminină, la Cupa României la şah pe echipe.
În întrecerea feminină, lupta s-a dat între Politehnica Iaşi, antrenată de Vlad Ungureanu, şi CSM Bucureşti, condusă la Alba Iulia de tehnicianul spaniol Renier Castellanos.
Pornind cu şansa a doua, echipa ieşeană a reuşit să se impună cu 2-1 în ambele meciuri jucate. La mesele 1 şi 2 jucătoarele celor doua echipe, Irina Bulmagă şi Camelia Ciobanu (Politehnica Iaşi), respectiv Corina Peptan şi Raluca Sgîrcea (CSM Bucureşti), şi-au împărţit victoriile în cele două meciuri, diferenţa fiind făcută de evoluţia de senzaţie a Mirunei Lehaci (13 ani), care s-a impus în ambele meciuri împotriva mult mai experimentatei junioare Andreea Cosman, precizează Marius Ceteraş, directorul tehnic al Cupei României de la Alba Iulia.
De notat că Miruna a câştigat toate cele 6 meciuri jucate la Alba Iulia. La finalul competiţiei Miruna a fost răsplătită cu aplauze în momentul în care i-a fost înmânată scrisoarea trimisă de preşedintele României, Klaus Iohannis, în care era felicitată pentru obţinerea titlului de campioană mondiala şcolara, obţinut la finalul lunii aprilie în competiţia desfăşurată la Iaşi.
Întrecerea masculină s-a bucurat de prezenţa unuia dintre cei mai buni şahişti din lume în ultimele doua decenii: Alexei Shirov din Letonia. Campion mondial de juniori sub 16 ani în anul 1988 la Timişoara şi junior sub 20 de ani în 1990, marele maestru leton a devenit vicecampion mondial FIDE în 2000, când a fost învins în finala disputată împotriva indianului Viswanathan Anand. În plus, jucătorul leton a fost finalist al Cupei Mondiale în 2007, când a pierdut împotriva lui Gata Kamsky. În anul 1999 Alexei Shirov ar fi trebuit să joace un meci pentru titlul mondial cu Gary Kasparov, după ce îl învinsese pe Vladimir Kramnik cu 5,5 – 3,5, însă Kasparov a refuzat să joace acel meci, punandu-şi titlul în joc împotriva lui Vladimir Kramnik în 2000, ceea ce în cele din urmă a dus la sciziunea şahului mondial în două organizaţii, ne reaminteşte Marius Ceteraş.
Marele maestru internaţional Alexei Shirov şi-a condus echipa, CSM Baia Mare, spre câştigarea Cupei României. Din echipă au mai făcut parte marii maeştri internaţionali Andrei Murariu şi Tiberiu Georgescu, maestrul internaţional Vlad Barnaure şi juniorul Andrei Dolană.
Marius Ceteraş remarcă faptul că echipa condusă de managerul Ioan Daniel Pop se află la a cincea victorie consecutivă în Cupa României, performanţa de la Alba Iulia fiind cu atât mai meritorie cu cât din echipă au lipsit doi titulari de drept: Dieter Nisipeanu şi Levente Vajda, care în aceste zile participă la Openul Internaţional al Ungariei de la Zalakaros.
Pe locul secund s-a clasat AEM Luxten Timişoara, condusă de antrenorul emerit Sergiu Grunberg, o echipă în care au evoluat marii maeştri internaţionali Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras şi Vladislav Nevednichy, maestrul internaţional Mihai Grunberg şi juniorul Radu Toma.
O mică surpriză, dar meritorie, a fost clasarea pe locul 3 a şahiştilor de la Vados Arad – o echipă construită de excelentul organizator Alin Câmpeanu şi formată din Adrian Petrişor, Dan Bogdan, Balla Tamas şi David Alexandru. Arădenii au depăşit alte doua formaţii cu pretenţii la medalii: Medicina Timişoara şi Politehnica Iaşi, aceasta din urmă avându-l ca junior pe albaiulianul Mihnea Costachi.
Remarcăm evoluţia foarte bună a echipei Şah Club Cugir, clasată pe un excelent loc 6.
„Sincer nu mă aşteptam ca nivelul competiţiei să fie atât de ridicat, fiindcă la multe dintre ediţiile anterioare ale Cupei României unele dintre cluburile foarte puternice fie nu au participat, fie au aliniat echipe fără principalele vedete. De data aceasta, spre bucuria noastră, a organizatorilor, lucrurile au stat diferit, la Alba Iulia fiind prezenţi nu doar cei mai buni şahişti români ai momentului, dar şi şahişti de renume mondial. Partea şi mai bună este că toţi participanţii au fost încantaţi de condiţiile excelente oferite de gazda noastră, Hotelul Transilvania, dar şi de Cetatea Alba Carolina, aşa că este foarte probabil să îi mai revedem în Alba Iulia şi la alte turnee pe care le vom organiza în viitor, iar acest lucru va fi cu siguranţă benefic nu doar pentru orasul nostru, dar mai ales pentru copii care studiază şahul in Alba Iulia”, a declarat Marius Ceteraş, directorul tehnic al turneului.
Cupa României a fost organizată de Federaţia Română de Şah (reprezentată la Alba Iulia de secretarul general Vladimir Danilov) şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba, preşedinte Dorin Şerdean.