Poliţiştii sfătuiesc elevii privind siguranţa lor pe timp de vacanţă
În perioada 18 – 29 iunie, în cadrul Campaniei de informare „Vacanţă în siguranţă”, poliţiştii din Alba oferă câteva sfaturi utile elevilor care vor dori să plece în vacanţă în această vară.
Campania se adresează elevilor din clasele I –VII şi are ca scop reducerea riscului de victimizare şi implicare a acestora în activităţi infracţionale.
Poliţiştii din structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii, rutieră, ordine publică şi investigaţii criminale, dau sfaturi elevilor privind siguranţa rutieră, le vorbesc despre dispariţiile de minori, le prezintă modalităţi de autoprotecţie în diverse situaţii şi de siguranţă pe internet precum şi cazuri de delicvenţă juvenilă şi comportamente antisociale, sancţionate de lege.
În această perioadă sunt organizate întâlniri cu elevii din unităţile de învăţământ, iar poliţiştii sunt prezenţi şi în locurile frecventate de copii pentru a le distribui materiale preventive tematice.
IPJ Alba vine în preîntâmpinarea acestor evenimente negative cu următoarele recomandări copiilor:
* Nu intraţi în anturaje dubioase!
* Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!
* Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
* Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.
* STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ! Circulaţi doar pe trotuar. Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Nu aveţi voie să circulaţi cu rolele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!
* Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.
* Poliţia Română îi sfătuieşte pe părinţi să discute deschis cu copilul lor, să-l înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.
* Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate!
* Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii!
* Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!
* Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!
* Asiguraţi-vă că vă spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!
* În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112. Crinela Toader