Portul traditional romanesc promovat in scolile din Alba Iulia

12 mai 2017 16:240 comments

Elevii din şcolile şi liceele din municipiul Alba Iulia au putu să vadă pe viu ce înseamnă frumuseţea şi autenticitatea portului tradiţional românesc, copiii şi adolescenţii având întâlniri cu îndrăgiţi interpreţi de folclor. Activităţile de educaţie artistică şi culturală s-au desfăşurat în perioada 10 – 12 mai în patru şcoli şi în trei licee din Alba Iulia şi au avut ca scop promovarea costumului tradiţional cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România. Elevii s-au întâlnit cu interpreţi îndrăgiţi de folclor, păstrători ai tradiţiilor populare dar şi a portului tradiţional românesc, care le-au vorbit despre valorile autentice, despre importanţa şi semnificaţia portului tradiţional.

„Portul tradiţional, muzica populară, tradiţiile fac parte din zestrea poporului român şi aveam obligaţia să le păstrăm cât mai autentice şi să le transmitem mai departe generaţiilor viitoare. Tocmai acest lucru am încercat să facem în şcolile şi liceele din Alba Iulia: să le spunem copiilor noştri că şi costumul popular din lada bunicii poate „cool”, că trebuie păstrat şi chiar purtat cu mândrie la anumite evenimente. Ne-a bucurat receptivitatea elevilor şi mai ales faptul că au fost încântaţi de întâlnirea cu artişti interpreţi de folclor”, a precizat Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România va fi sărbătorită duminică, 14 mai, printr-o acţiune inedită care se va desfăşura în Cetatea Alba Iulia. Zeci de interpreţi de folclor şi instrumentişti, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale se vor afla, duminică, începând cu ora 14.00, în Piaţa Cetăţii (Custozza) unde îi vor invita la o poză pe albaiulieni şi pe turişti: „HAI LA O POZĂ POPULARĂ!” este o campanie prin care vor fi invitaţi să se fotografieze cu artiştii. Mai mult toţi cei care iubesc tradiţiile româneşti sunt provocaţi să aducă o piesă de costum tradiţional pe care să o poarte în timpul „fotografiei populare”, spun organizatorii evenimentului.

Organizatorii au pregătit surprize pentru cei mici care vor primi celebrele cărţi de joc ale copilăriei cu imagini ale portului popular din judeţul Alba. Printre cei care vor da curs acestei întâlniri se numără Ionuț Fulea, Roxana Reche, Cătălin Haşa, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Nicolae Tuhuț, Maria Filimon, dansatorii coordonaţi de Flaviu Mârza și Alexandra Oargă, Leontina Fărcaș şi Muguri de Tezaur dar şi alţi artişti din cadrul Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România.

La final toate fotografiile populare realizate în cadrul acestei campanii vor fi postate pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România se sărbătoreşte în fiecare an în cea de-a doua duminică a lunii mai, sărbătoarea fiind instituită prin Legea 102 din 13 mai 2015. Sărbătoarea are ca scop promovarea portului tradiţional românesc având în vedere că România are complexe şi variate costume populare şi totodată este una dintre puţinele ţări din lume unde locuitorii din unele sate încă mai poartă frecvent costumele tradiţionale atât la sărbători cât şi în timpul vieţii cotidiene, spun reprezentanţii Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Acţiunile dedicate Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România şi Asociaţia „Avram Iancu” Alba Iulia.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com