Poziţia Primăriei Alba Iulia privitoare la lucrările de la Bazinul Olimpic
Constatăm că în neobosita luptă pentru promovare, cu care mulţi dintre albaiulieni s-au obişnuit, domnul Florin Roman etalează în ultimele zile afirmaţii şi acuzaţii demne de o enciclopedie a grozăviilor. De dragul titlurilor de presă, domnul Roman a mai tras un loz necîştigător: situaţia bazinului olimpic, subiect ajuns la stadiu de telenovelă politică locală. Dânsul a vorbit clar şi răspicat, nu neapărat adevărat, într-o conferinţă de presă, în care ascuţitul ţepelor este singura preocupare, despre o presupusă rea voinţă a administraţie locale, care peste noapte s-a trezit să pună beţe în roate unui proiect iniţiat chiar de aceasta. Pentru că acest politician e capabil să crucifice pe oricine atunci când simte un iz conflictual.
Nu dorim să-i oferim domnului Roman prilej de conversaţie, dar pentru că alimentează constant opinia publică cu minciuni şi adevăruri spuse pe jumătate, dorim să-l informăm corespunzător ţi documentat cu privire la situaţia pe care s-a simţit dator să o invoce.
Gradul de responsabilitate al Primăriei pe durata executării lucrărilor de modernizare la bazinul olimpic de către Compania Naţională de Investiţii este nul. Nu se pot executa lucrări de întreţinere într-o clădire aflată în proces de reabilitare. Chiar dacă la avizarea proiectului la CNI s-a evidenţiat nevoia ca Primăria să susţină costuri în valoare de 31.500 lei, pentru consolidarea elementelor structurale, în urma procedurii de licitaţie aceste lucrări au fost incluse în contractul încheiat între CNI şi SC TIM SA Cluj. Acest aspect se poate verifica din documentele aflate la CNI şi la constructor.
Domnul Florin Roman ar trebui să ştie din postura demnităţii publice pe care o deţine, că odată predat un obiectiv de investiţii, municipalitatea în cazul de faţă, nu suportă sub nicio formă cheltuieli curente pentru utilităţi necesare pe timpul lucrărilor pentru organizarea şantierului (gaz, curent etc). Bazinul este în folosinţa CNI pe durata construcţiei, deci autoritatea locală în calitate de proprietar nu are obligaţii pentru întreţinere, răspunderea revenind constructorului conform art. 4.1.19 din contractul încheiat cu CNI. Societatea TIM Cluj, admite acest adevăr evidenţiat atât contractual, dar şi asumat în mod firesc. S-a întrebat domnul Roman dacă atunci când au fost executate alte obiective de genul locuinţelor ANL sau locuinţelor sociale, vreun constructor a cerut Primăriei căldură pentru realizarea finisajelor. Îi spunem noi: nu. Un minim interes în zona informaţiilor de specialitate l-ar fi lămurit.
Referitor la datoriile pe care domnul Roman reclamă că le avem faţă de constructor, trebuie să ştie că acestea nu rezultă din vreun document, Primăria Alba Iulia nefiind parte semnatară în acest contract. Niciun alt document oficial pe baza căruia să putem angaja cheltuielile nu arată o astfel de obligaţie. Dl. Roman ar trebui să ştie că orice cheltuială din fonduri publice se face doar pe baza unui angajament legal, respectiv în baza unui contract, care în acest caz nu există. Compania care execută lucrările se alătură punctului de vedere exprimat în acest material, iar acest lucru poate fi verificat de către cei interesaţi contactând reprezentanţii SC TIM SA Cluj sau reprezentantul din teren.
Suntem convinşi că domnul Roman are o permanentă dorinţă de dare de seamă opiniei publice. Iar apogeul acestei stări de spirit, este departe de a fi atins. Îl sfătuim însă, să se preocupe atent de variabile precum: criza, investitori, judeţul Alba, promisiunile din campanie şi alte lucruri care îl definesc ca politician. Nu este nevoie ca dânsul să “intervină” la CNI pentru turbosuflante, nici să-i roage pe aceştia să achite utilităţile de dragul atmosferei pe care o inspiră un super-erou. Ar fi util să aprofundeze modul în care se gestionează un proiect sau un şantier. Asta dacă nu cumva doreşte să rămână în istoria locului ca un om care a facut de toate, dar nimic.
Primăria municipiului Alba Iulia