Pozitia RMGC cu privire la declaratile ministrului Korodi

3 mai 2012 22:280 comments

Legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat. Speram sa putem crea miile de locuri de munca atat de mult asteptate in zona.

In primul rand, reamintim ca oamenii din Rosia Montana au nevoie de locuri de munca acum si ca autoritatile ar trebui sa caute solutii pentru locuri de munca si repararea problemelor de mediu actuale.

In al doilea rand, reamintim ca RMGC are un Certificat de Urbanism emis in 2010 si valabil pana in Aprilie 2013. Mai mult, acest certificat a fost confirmat de 4 instante judecatoresti. Legislatia in vigoare la momentul depunerii studiului de impact nu cerea existenta unui Certificat de Urbanism.

Reamintim ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului privind proiectul Rosia Montana se deruleaza in temeiul Ordinului 860/2002, iar nu a Ordinului 135/2010. Procedura nu cere existenta ori depunerea unui Certificat de Urbanism si nici nu prevede cazuri de suspendare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, cu atat mai mult pentru lipsa unui document oricum necerut (certificatul de urbanism) ori ca urmare a unor modificari in documentatia urbanistica. Cazurile in care o procedura poate fi suspendata sunt expres prevazute de lege, iar prevederile legale procedurale sunt de stricta interpretare si aplicare.

Nu cunoastem continutul opiniei legale emise catre Ministrul Korodi si nici baza legala a acestei opinii, nu exista insa baza legala ca, in momentul in care avem deja un certificat de urbanism valabil si in vigoare, Ministrul Korodi sa ne solicite un alt certificat de urbanism. Principiul separatiei puterilor in stat statuat de Constitutia Romaniei este foarte clar si arata ca un act administrativ este in vigoare atata timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca contrariul. Opinia celor mai mari case de avocatura din Romania consultate de catre RMGC este ca procedura de mediu trebuia sa se fi incheiat deja intr-un termen rezonabil, dupa ce au trecut mai mult de 6 ani de asteptare.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com