Premiul ”Gheorghe Drăgoiu”, răsplată pentru elevii merituoşi de la Câmpeni
Dascălii nu au apărut întâmplător în această lume. Dumnezeu i-a trimis pe Pământ pentru a împărţi lumină şi căldură pentru minte şi suflet, celor din jurul lor. Ce poate fi mai minunat decât să modelezi sufletele copiilor, să sădeşti în minţile lor seminţele cunoaşterii, ce vor rodi bogat mai târziu, dedicându-te trup şi suflet meseriei nobile de profesor, învăţător sau educator.
Un adevărat dascăl este şi profesorul Gheorghe Drăgoiu, care, timp de 44 de ani, a descifrat împreună cu zeci de generaţii de elevi, tainele fizicii, ca profesor, la Şcoala cu clasele I-VIII Câmpeni.
Fiu de moţ, născut la 23 aprilie 1947, în localitatea Vidra-Ponorel, judeţul Alba, a fost atras din copilărie de descifrarea misterelor lumii. După ce a terminat cursurile Şcolii primare din localitatea natală, şi-a îndreptat paşii spre Şcoala Medie ”H.C.C.”, secţia Reală, din Abrud.
Şi-a continuat studiile la Universitatea ”Babeş Bolyai, Facultatea de Fizică-Chimie din Cluj-Napoca.
După absolvirea facultăţii, şi-a început cariera didactică în anul 1968, la Şcoala cu clasele I-VIII ”Nicodim Ganea” din Bistra, din anul 1978 şi până în prezent fiind profesor de fizică la Şcoala cu clasele I-VIII din Câmpeni.
Pasionat de profesia sa, prof. Drăgoiu şi-a luat toate gradele didactice, primind titlul de „Profesor evidenţiat”, în anul 1984. A fost decorat, în anul 2004 cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofiţer”, iar în anul 2007, a primit diploma „Gheorghe Lazăr clasa I”.
Ambiţios, capabil şi dedicat, a condus, ca director, şcoala din Câmpeni timp de 13 ani.
Cariera sa a fost presărată cu multe şi frumoase realizări: participări la diferite simpozioane judeţene şi naţionale, cursuri de formare şi de perfecţionare, concursuri şi olimpiade şcolare cu merituoase rezultate. În calitate de profesor metodist, i-a îndrumat cu tact şi profesionalism pe mai tinerii săi colegi. A înfiinţat, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, în cadrul şcolii, un cabinet de asistenţă psihopedagogică, primul din zona Apusenilor, pentru ca toţi elevii să aibă şansa la educaţie.
Şcoala se poate mândri cu un Centru de Documentare şi Informare, cu o Sală de Soft Educaţional, domnul profesor considerând că doar prin comunicare, prin informare şi cunoaştere, spiritul uman se poate îmbogăţi.
Iar pentru ca roadele activităţii dascălilor şi elevilor din Şcoala cu clasele I-VIII Câmpeni să fie cunoscute şi de comunitate, a avut iniţiativa redactării revistei şcolii, intitulată atât de sugestiv ”Reuşim împreună”. Profesorul Drăgoiu a fost promotorul unor proiecte educative: ”Primăvara Europeană”, ”Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic”, ”Noaptea lui Yuri”, prin aceste acţiuni ducând prestigiul şcolii şi dincolo de graniţele ţării.
Acum, în pragul pensionării, fiul său, Tiberiu-Virgil Drăgoiu, profesor de fizică în New Jersey, SUA, ca semn de profundă mulţumire şi adâncă recunoştinţă fată de cel care i-a dat viaţă şi i-a insuflat dragostea pentru profesia de dascăl, a iniţiat acordarea ”Premiului Gheorghe Drăgoiu” elevului (elevei) din clasa a VIII-a, absolvent(ă) a Şcolii Generale Câmpeni, judeţul Alba, pentru cea mai mare medie generală obţinută pe durata învăţământului gimnazial V-VIII, în valoare de 100$.
Această lăudabilă iniţiativă a fost primită cu bucurie de către conducerea şcolii, deoarece elevii merituoşi trebuie apreciaţi, răsplătiţi şi încurajaţi, acordarea acestui premiu fiind aprobată, în unanimitate, în Consiliul de Administraţie.
Primii beneficiari ai acestui premiu sunt elevii Paul Motora şi Alexandra Paven.
Octavian Popescu